Zenderstress

En toch was er weer paniek. Ondanks de behoorlijke communicatie vooraf. Veranderen is niet makkelijk. TV Noord is sinds deze maand voor de digitale Ziggo-kijkers niet langer te vinden op het zo vertrouwde kanaal 979 maar op het ronde getal 30.
Niet iedereen had precies op 1 november het juiste beeld op het juiste kanaal. Dat heb je altijd bij omvangrijke operaties. Van 979 naar 30. Het lijkt een hele vooruitgang.
De regionale omroepen hebben jaren gepleit voor een andere positie dan ergens achteraan in het zich nog steeds verder uitbreidende zenderpakket. Dat scheelt namelijk in de kijkcijfers. Hoe dichter bij de eerste tien, hoe beter "onder handbereik" voor het zappende publiek, hoe meer kijkers, zo is de redenering.
De vraag is of dat niet een achterhoedegevecht is. We zitten midden in de digitale informatierevolutie en de ontwikkelingen zullen volgens de kenners alleen maar sneller gaan. Voor TV-kijkers betekent dat nog veel meer aanbod en keuzes. En het komt van alle kanten. Niet alleen van de reguliere omroepen en de kabelmaatschappijen. Ook bedrijven als Apple en Google richten hun pijlen op de het TV-kijkende publiek, waarbij de grenzen tussen TV en computer zullen verdwijnen. Wat er ook gebeurt, overzichtelijker zal het er niet op worden. Zenderstress dus voor TV-makers.
In al dat geweld is er maar één manier om overeind te blijven. Niet zeuren over externe factoren waar je toch niets aan kunt doen, maar een beregoed programma maken. TV Noord wil de onmisbare informatiebron zijn voor alle betrokken Groningers. En elke dag moet het een beetje beter zijn dan de dag ervoor. We zullen er keihard aan moeten trekken. En dat doen we graag. Zodat u ons altijd weer opzoekt in het oerwoud van TV-zenders. Als Groningers onder elkaar.
Mischa van den Berg
Hoofdredacteur RTV Noord