Instellingen

Het kan vriezen, het kan dooien

© Wiebe Klijnstra

Vanochtend naar buiten gestapt en overvallen door de dooi. Piet Paulusma verwacht ijzel, hoor ik via de autoradio in Vroeg Op Noord. Het is wennen aan de regen na zo'n overweldigende ijsweek.

Het NK Marathon Schaatsen mocht dan aan Groningen voorbij zijn gegaan, we hadden wèl mooi de eerste marathon op natuurijs. U wilt niet weten wat er gebeurt als het bericht binnen komt dat die dóór gaat. Dat wilt u wel? De voorbereiding voor De Ronde van Duurswold op het Schildmeer telt één dag. We gaan live met de radio, een directe televisieuitzending zit er, met de klassiekers Oldambtrit en Noorderrondritten in het vooruitzicht, niet in. Er worden reportagewagens besteld ('Hoe komen we aan anti-slipijzers?') en uitzendschema's gemaakt ('Is Jutta [Hammingh] beschikbaar voor regie?'). Alle verloven hoeven niet te worden ingetrokken, want iedereen wil er bij zijn en het ijs op. 'De Centrale en De Muziekfabriek' gaan live. 'Kan Reinder [Smith] schaatsen?' wordt er geïnformeerd. Dat kàn ie en dus mag hij op de smalle ijzers radioverslag doen van een Groninger schaatsprimeur die dezelfde dag wordt gehouden: De Oldambtmeertoertocht. Jeroen Berkenbosch is de bofkont, hij gaat vanaf Oostwold Airport de lucht in om winterbeelden te schieten van een ingevroren Groningen.

Voorzitter Piet Wieringa van De Noorderrondritten schuift aan in Noord Vandaag. Hij ziet z'n schaatswedstrijd mèt toertocht voorlopig niet doorgaan. Ook bij de Oldambtrit zijn er problemen met de houdbaarheid van het ijs. We roepen de RTV Noord-koek-en-zopie-brigade in het leven om de harde werkers in de vrieskou van warme chocolademelk en Grunneger kouke te voorzien. Kantinemedewerkers Joke van Nieff en Fiena Siekman komen onmiddellijk in actie en zetten ketels vol bruin vocht op het vuur. Martin Drent voert op tv de brigade aan. Okkie Smit en Rob Mulder nemen voor radio het serveerblad, met draagster Nienke Snijders en al, over. Het initiatief levert hartverwarmende reacties op. Anja Otto valt weliswaar een vrije dag te beurt, maar ze meldt zich desondanks telefonisch in de uitzending om onderweg van de Westerwolderit verslag te doen.

Ronald Niemeijer zakt op de Westerwoldse A jammerlijk door het ijs. 'Hoe is het met de camera?' wordt er ironisch op de redactie geïnformeerd. Suzanne Stoppels filmt onder barre omstandigheden ijswadlopen en komt tot op het bot verkleumd met onwerkelijke plaatjes terug. Ronald is inmiddels ontdooid en bericht over een met liefde aangelegd gelegenheidsschaatsbaantje in Oude Pekela. De opbrengst gaat naar een goed doel: waarin een klein dorp groot kan zijn. Dan komt de mededeling dat De Elfstedentocht niet door gaat. Ook de rayonhoofden van de Oldambtrit en de Noorderrondritten gooien hun sneeuwschuivers, tot verdriet van schaatsminnend Groningen, op de kant. De Lauwerstocht komt er wel en daar zijn we bij, net als bij de spiksplinternieuwe stadsschaatsmarathon van Appingedam. De laatste levert zes uur prachtige live-radio en fraaie tv-beelden op. Bovendien de zoveelste overwinning voor onze Foske Tamar Van der Wal.

Henk Elderman besluit de week met een reportage over ijsspeedway in Stadskanaal. De van kloeke spikes voorziene banden van de motoren vermorzelen het ijs. De dooi maakt de klus af. 'Het kan verkeren', zei Bredero, die in 1618 stierf aan de gevolgen van een ongeval waarbij hij met een slee in een wak reed. De dichter bedoelde: het kan vriezen, het kan dooien.