Snert: met of zonder wortel?

René Walhout tijdens het WK 2009. Collega Wiebe Klijnstra snuift de geur op en de jury kijkt toe.
René Walhout tijdens het WK 2009. Collega Wiebe Klijnstra snuift de geur op en de jury kijkt toe. © Jos Schuurman / FPS
GRONINGEN - Het is met afstand de leukste en meest bijzondere gebeurtenis in Groningen: de wereldkampioenschappen Snertkoken en Hollandsche stamppot bereiden.
Het is het enige evenement, waarbij er over smaak mag worden getwist. Inzet: de zilveren ‘snertslaif’ en de zilveren opscheplepel. Beter kan de winter van 2012 niet worden afgesloten.
Vrijdag is het eindelijk weer zover, dan geurt en kleurt de Euroborg, kan het mooier, donkergroen als de beide evenementen gelijktijdig voor de respectievelijk 18e en 11e keer worden gehouden. De omroep van Groningen is er vanzelfsprekend live bij, sterker: wij van Noord hebben er een jaar naar uitgekeken en sturen onze keukenprins en presentator René Walhout.
We spreken met recht en respect van een Groninger traditie en niet zonder reden en trots. Want toen enkele jaren geleden, tijdens het zogenaamde Jaar van de Hollandse Tradities, een Top 100 werd samengesteld, eindigde stamppot eten op een prominente 12e plaats en het nuttigen van erwtensoep op de 22e plek.
Het Groninger snert- en stamppotfeestje wordt al jaren aangewakkerd door bedenker, inspirator en organisator Henk van der Velde. Als geen ander is de Bedumer begaan met Groninger tradities en producten. Zo zie ik het graag, bovendien mogen ze me wakker maken voor stamppot en snert, bij voorkeur met verse worst en roggebrood. Dat laatste met roomboter, zwienhakke en Eisbein!
Alle deelnemers brengen, zo weet ik uit ervaring, hun eigen ingrediënten mee. Drie jaar geleden deed ik voor Radio Noord verslag en het was een lust om te zien wat voor producten er door de deelnemers - met de nodige geheimzinnigheid - uit de meegebrachte boodschappentassen tevoorschijn werden getoverd. Die moeten deze keer wel geschikt zijn voor inductiekoken, want daarmee wordt tegenwoordig gewerkt in de keukens van het Noorderpoortcollege die als gastheer optreedt. Dat laatste betreur ik zeer, want ik zie nu eenmaal graag een vlam onder de pan.
Alle kookeilanden zijn tot de laatste plek toe bezet. Het deelnemersveld uit heel Nederland bestaat ook deze keer uit een bonte mengeling van goed willende hobbykokers, ambachtelijke slagers en professionele koks. De jury krijgt er weer een hele kluif aan.
De oudste deelneemster is ‘snertoma’ Bep van den Burg uit Zuidschermer, de jongste de 15-jarige Rayelle Stubbe uit Beerta. De twee grote vragen bij haar aantreden zijn: komt ze met moeder’s recept of die van haar zelf en daarmee die van mogelijk een nieuwe Groninger snertgeneratie? De andere vraag is of daar volgens haar een wortel in thuis hoort? Vrijdag eten en weten we het.
(WK Snertkoken en Stamppot bereiden, Radio Noord: vrijdag 17 februari 10.00 - 12.30 uur)