Vroag&Antwoord: Terugblik

Vorige maand begon het tweede invuljaar van Vroag&Antwoord: allerlei vragen naar het tegenwoordige Gronings die sprekers van die taal willen beantwoorden. Het onderzoeksproject loopt nu langer dan een jaar en iedere twee maanden zijn er weer een hoop mensen die mee willen doen.
De zesde vragenlijst staat sinds 1 november online en is nog in te vullen tot en met oudjaarsdag.
Tot nu toe zit er een duidelijke groei in de hoeveelheid deelnemers aan de vragenlijsten. Het zou natuurlijk mooi zijn als de zesde vragenlijst door nóg weer meer mensen wordt ingevuld. Het aantal ingevulde formulieren staat nu ongeveer op 670, dus om het record van 819 invullers te verbeteren zijn er nog wel wat enthousiaste Groningers nodig. 819 ingevulde vragenlijsten is heel veel en daar zijn we ook ontzettend blij mee. Tegelijkertijd is het zo dat er nóg veel meer mensen naar dit programma luisteren. Het deel daarvan dat Gronings spreekt én een computer heeft zou in principe voor een nog veel groter aantal deelnemers aan het onderzoek kunnen zorgen. Op noar de doezend!
En dat enthousiasme is er overduidelijk. Zo werden de deelnemers van Vroag&Antwoord vlak voor 11 november opgeroepen eens te noteren welke liedjes er dit jaar aan de deur werden gezongen en welke daarbij het meest gehoord werd. Op deze e-mail kwamen meer dan 270 reacties. Tot dagen na Sint-Maarten werd er nog teruggeschreven, sommigen rapporteerden simpelweg het meest gezongen liedje, anderen schreven lange teksten over wat er bij hun naar boven komt op zo’n dag.
Ook de vrij nieuwe rubriek Oog Veur Toal levert veel op: sinds september kunnen foto’s worden ingezonden van Groningse teksten die ‘in het wild’ gevonden worden. Dat kan Groningse plaatsnaam zijn, een bordje op een huis of een uithangbord bij een winkel. Inmiddels zijn er meer dan 200 foto’s te zien op de website van het Bureau.
Een veelgehoorde reactie bij Vroag&Antwoord is dat mensen wel Gronings spreken, maar het niet schrijven. We blijven benadrukken dat dat echt geen probleem is. Wanneer de antwoorden genoteerd worden zoals ze uitgesproken worden, is er niets aan de hand. Goed en fout Gronings is ook niet aan de orde, daarvoor is simpelweg teveel verscheidenheid in taal in de provincie. Die variatie maakt ook dat een groot aantal deelnemers van groot belang is. Met 2 invullers uit bijvoorbeeld Tolbert kun je nog maar weinig zeggen over de taal uit die plaats. Het Westerkwartier, Westerwolde en de regio Stad blijven de minst vertegenwoordigde regio’s. Wel zijn er al meerdere oproepen gedaan die groepen wat groter te maken en dat lijkt effect te hebben gehad: de groep deelnemers uit die drie regio’s is bij elke vragenlijst toegenomen.
Het aantal mannelijke deelnemers ligt bij iedere vragenlijst boven het aantal vrouwelijke. Wel liggen beide groepen inmiddels veel dichter bij elkaar dan bij de eerste lijst.
Hopelijk kunnen we de zesde vragenlijst en dus 2013 afsluiten met een nieuw record aantal invullers.
Op eerste kerstdag en op nieuwjaarsdag zijn we er niet, maar op 8 januari zit Siemon Reker weer in de studio.