Ron bedankt en tot ziens

© Jane Wessels/Acta Fotografie
Helaas is het er niet van gekomen. Ron Jans die op de Grote Markt uit wordt gezwaaid. Geen Europees voetbal als afscheidscadeau. Het mocht niet zo zijn.
Wat blijft zijn zeven-en-een-half prachtige jaren van Ron Jans in Groningen. Het is vaker gezegd: hij kwam, zag en overwon. Vanaf het moment dat ie binnenkwam vond de club de weg naar boven. Met de eerste anderhalf jaar in de Euroborg als absoluut hoogtepunt. Daarna werd het allemaal ietsjes minder; vooral door steeds maar weer die uittocht van belangrijke spelers.
In de periode-Jans is de FC uitgegroeid tot een stabiele club, die jaarlijks keurig de sportieve doelingstelling haalt. Dat FC Groningen al lange tijd een keurige subtopper is met hier en daar een uitschieter naar boven, is zeker niet alleen de verdienste van Jans. Maar hij heeft hoe dan ook bij de wederopstanding van de club een heel belangrijke rol gespeeld. Zijn verdiensten als trainer lagen niet eens zozeer op tactisch gebied. Jans is vooral een meester in het managen van een groep. Hij slaagde er door zijn specifieke aanpak in jaar-in-jaar-uit het maximale uit zijn spelers te halen. Zelfs de beroerde start en een record aan blessures kwam hij dit seizoen te boven.
En er is nog wat. Jans was ondanks zijn regelmatige nukken een puike ambassadeur voor club en regio. Kortom, Jans wordt namens heel Groningen hartelijk bedankt. We wensen hem vooral veel goeds toe. Nee, geen succes. U begrijpt wel waarom.