Laat maar komen die baanverlenging

© Goos de Boer
Terug van vroege vakantie. Voor het eerst vakantievlucht vanaf Eelde genoten.Wat een gemak zeg.
Mogen we met z'n allen hier in Noord-Nederland best wel wat meer koesteren. Bijzonder ook om op het vliegveld van je zonnebestemming Groningen te zien prijken tussen bestemmingen als Liverpool, Amsterdam, München, Frankfurt, Brussel, Manchester, Belfast én Moskou. 't Kon minder.
Het geeft ook aan hoe noodzakelijk de baanverlenging is. Na twintig jaar discussiëren en procedure-na-procedure gaat het er nu dan toch eindelijk van komen. Ondanks nog wat nagepruttel van enkele wetenschappers van de Groninger universiteit. Zij vinden dat de verwachte groei die de baanverlenging met zich mee zou moeten brengen te weinig hard wordt gemaakt.
Toch lijkt het gezond verstand eindelijk te zegevieren. Zo is er een heuse bemiddelaar aangesteld om de enorme kloof tussen de organisatie van omwonenden en alles wat pro-luchthaven is te dichten. Dat is goed nieuws. Want laten we wel wezen: luchthaven Groningen Airport Eelde is een niet weg te denken voorziening, met het nodige economisch belang voor Noord-Nederland.
Het zou mooi zijn als het aantal bestemming na die zo gewenste baanverlenging wordt uitgebreid. Ook de vertrek- en aankomsthalletjes mogen wel een tikkie ruimer en moderner. Natuurlijk moet bij de toename van het aantal vliegbewegingen rekening gehouden worden met de omgeving, maar daar zijn in ons regeltjesland voldoende waarborgen voor. Dus kom maar op met die baanverlenging.