De eenzame strijd van Sjoerd Kooistra

© Erik Hogeboom
Dat was wel even schrikken gisteravond. De eerste berichten druppelden binnen via Twitter. Er was iets aan de hand bij de woning van Sjoerd Kooistra in het Gelderse land. Rond half twaalf werden de speculaties bevestigd: Sjoerd Kooistra had afscheid genomen van het aardse bestaan.
Wie Sjoerd Kooistra zegt, zegt horeca zuidwand Grote Markt. Zegt vooral ook Drie Gezusters: waar voor generatie na generatie het stadse kroegleven begon. Van hieruit bouwde Kooistra een horeca-imperium op om U tegen te zeggen. Eerst in zijn eigen stad en toen Groningen voor hem te klein was geworden, sloeg hij zijn vleugels uit naar Nijmegen en Amsterdam.
In de hoofdstad werd hij een heel grote jongen. Met dank aan een combinatie van lef, Groningse onverzettelijkheid en boerenslimheid. Streng doch rechtvaardig, zeggen de hem goed gezinde pachters. Van Sjoerd Kooistra is bekend dat hij de grenzen van het toelaatbare opzocht. Volgens zijn criticasters schroomde hij niet om er over heen te gaan en ook duiken her en der geruchten op over zijn vermeende contacten in de onderwereld. Laten we wel wezen: veroordeeld is hij nooit. Vriend en vijand zijn het over één ding wel eens: snoeihard was hij wel en zeker niet van de bange.
Zijn advocaat Oscar Hammerstein houdt het er op dat Kooistra zelfmoord heeft gepleegd. De grote firma Heineken zou hem zo in het nauw hebben gebracht dat hij in die eenzame strijd geen andere uitweg zag. Sjoerd Kooistra was in de eerste plaats een vechter, die al vele zakelijke conflicten overwon. Zou hij echt zelf de handdoek in de ring hebben gegooid? Het is maar moeilijk voor te stellen.