Afscheid van een bijzonder mens

Een bijzonder mens. Dat was hij. Henk Vonhoff. Liberaal in woord en gebaar. Zestien jaar was hij Commissaris der Koningin in Groningen. In die periode heeft hij meer dan een stempel gedrukt op het wel en wee van ons noordelijk gewest.
Henk Vonhoff heeft de noordelijke lobby persoonlijk uitgevonden. Hij vocht jaar-in-jaar-uit voor erkenning van de noordelijke problemen, met name op economisch gebied. Uiteindelijk is er niet zo gek veel meer van over, maar Henk Vonhoff haalde wel in zijn eentje met z'n geweldige Haagse contacten een keur aan rijksdiensten naar Groningen toen de nood het hoogste was. Met de verplaatsing van het complete KPN-hoofdkantoor naar "het verre Noorden'' als hoogtepunt. Henk Vonhoff was jaren het boegbeeld van Groningen. Hij beheerste het politieke spel in al haar facetten. Dat heeft Groningen geen windeieren gelegd. Het moet gezegd: Henk Vonhoff was daarnaast ook nog eens een aparte verschijning. Wie herinnert zich niet die geweldige foto in het toen net geopende bronnenbad, waarbij hij proostend met een glaasje champagne met zijn naakte, impossante bovenlijf net boven het damppende water uittorende. En dan nog dat zo kenmerkende, indiepe stemgeluid; alleen dat al was genoeg om zijn toehoorders te imponeren. "Vonnie" werd ie vaak liefkozend door ons als journaille genoemd. Een select gezelschap was uitverkoren om jaar-in-jaar-uit het wekelijks gesprek op Radio Noord met Vonhoff te voeren. Was een belevenis op zich. Steeds maar weer. Met name wanneer je je mocht melden in de dienstwoning aan de Ossenmarkt en aldaar in de keuken werd ontvangen door zijn uiterst zorgzame huishoudster. Uiteindelijk kwam je dan terecht in zijn studiekamer op één hoog voor hét gesprek. Zelden zoveel boeken bij elkaar gezien in een woonhuis. Bijzondere gesprekken waren het, waarbij hij zich aan het einde steevast rechtstreeks tot de inwoners van de provincie richtte met meestal opbeurende woorden.

Henk Vonhoff mag dan al jaren weg zijn uit Groningen; vergeten zijn we hem niet. En ondanks zijn gedwongen afscheid van dit aardse bestaan; zal hij in de harten van veel Groningers voortleven.