Natuurijs: reken je nog niet rijk

© Achief
Vorige week donderdag heb ik het winterweer voor later deze week aangekondigd. En het wordt ook winter. Vanaf woensdagavond, in ieder geval tot en met begin volgende week blijft het winter. Maar we moeten ons niet rijk rekenen als het om natuurijs gaat.
Allereerst komen wij vanuit een warme novembermaand en een natte periode. Het water moet nog afkoelen en de ondergrond is nog warm. Ten tweede zullen de temperaturen overdag rond 1 à 2 graden in de plus liggen. Verder valt er geregeld sneeuw met een buiig karakter en is er vrij veel bewolking. De vorst zal zich in de nachten vaak beperken tot lichte vorst doordat het onvoldoende opklaart.
Als er sneeuw ligt en het klaart in de nacht flink en langdurig op, dan is het raak en zal er sprake zijn van matige vorst. IJsgroei heeft echter tijd nodig en één nacht met strenge vorst is niet voldoende. Verder wil ik waarschuwen dat het deze periode gevaarlijk en verraderlijk weer zal zijn, dit met het oog op het verkeer. Veel gladheid en overlast dus.
Voor de lange termijn wil ik alvast wijzen op de ontwikkelingen voor begin volgende week. Het kan van maandag op dinsdag en op dinsdag zelf wel eens uitdraaien op storm met veel sneeuw en ijzel en/of regen. Ik houd jullie op de hoogte.
Als laatste een waarschuwing voor het verkeer: vanaf woensdagavond is er doorlopend kans op gladheid!
Alvast een wintergroet,
Piet Paulusma