De Veranderingen

Femke Wolthuis presenteert Noord Vandaag
Femke Wolthuis presenteert Noord Vandaag
Ruim een maand geleden hebben we bij RTV Noord enkele ingrijpende zichtbare veranderingen doorgevoerd met betrekking tot ons televisieprogramma. Ingrijpend voor onze kijkers én voor de medewerkers van ons bedrijf.
Uiteraard kwamen die veranderingen voor de laatsten niet uit de lucht vallen. Al in februari vorig jaar zijn we begonnen met het uitzetten van de eerste piketpalen. En dat was nodig ook want de populariteit van onze tv-programma’s was aan slijtage onderhevig. Niet alleen omdat we zelf wat ingedommeld waren door ons succes, ook omdat het kijkgedrag door de digitale revolutie aan het veranderen was/is. Daarom hebben we onze werkwijze en onze programmering tegen het licht gehouden. Zijn we ingesteld op de verwachtingen die ons publiek vandaag en, nog liever, morgen van ons heeft?
We denken dat we een goede slag hebben gemaakt. De werkwijze van de redactie is aangepast en de programmering is vernieuwd. En uiteraard is niet iedereen daar blij mee. Dat hoort nou eenmaal bij veranderingen. Een krantenman vertelde me laatst dat bij elke wijziging van het lettertype honderden mensen hun abonnement opzeggen. Zo hebben wij ook een behoorlijke portie kritiek gehad. En daar staan we ook beslist voor open (net als voor de vele positieve reacties natuurlijk). Maar we zijn ook eigenwijs in onze koers. De combinatie radio, TV en internet zal zo goed mogelijk worden ingezet om de geïnteresseerde Groningers zo maximaal mogelijk te informeren.
We pretenderen niet dat we er al zijn. We monitoren de reacties en zijn kritisch op alles wat we doen, met als motto dat het altijd beter kan. Het doel is om de beste te zijn voor een zo groot mogelijke groep mensen als het om informatie over Groningen gaat. Met bijbehorende trots op en begrip voor onze regio.
Veranderingen doen altijd een beetje pijn. Want het betekent ook afscheid nemen van oude, vertrouwde zaken. Toch zijn ze nodig. De kijkcijfers beginnen in elk geval weer te stijgen, voor het eerst in jaren. Een indicatie dat we de goede weg zijn ingeslagen en een reden om met dubbele energie het nog beter te willen doen. Voor U!
Mischa van den Berg,
Hoofdredacteur.