Hamers van de Praxis en naar Amsterdam

Geen dag is hetzelfde. Soms zit het mee; soms zit het tegen. Het is hollen of stilstaan bij de Task Force Roofovervallen. We zijn getuige van een enerverende periode, met wisselende stemmingen en resultaten.
Vanaf begin november lopen en filmen we mee. Voor mensen die doorgaans hun werk in anonimiteit verrichten is dat stevig wennen. Pas na een paar weken begint het ijs wat te breken.
Het is alle hens aan dek. De bezetting van het roofovervallenteam van de Groningse politie is tijdelijk verdubbeld. Veertig rechercheurs gaan het gevecht aan. Dat mag ook wel, want stad en in iets mindere mate ommeland worden geteisterd door een schier eindeloze reeks gewapende overvallen.
Aan de vooravond van ons avontuur staat een niet al te scherp beeld van de werkwijze van de recherche op het netvlies. Deels ingegeven door een serie als CSI, waarin binnen een klein uurtje de meest gruwelijke misdrijven met uiterste precisie worden ontrafeld. De praktijk is weerbarstiger, zo ervaren we.
Rechercheren kost tijd. Zelfs als er een keur aan haarscherpe beelden van daders voorhanden is, zoals bij de spectaculaire overval op juwelier Scheich in de Oosterstraat. Makkie, denk je dan. Valt tegen. Op de beelden is een twintigtal mensen herkend. Let wel: verschillende mensen. Dus hangt er op de afdeling een lange lijst met mogelijke verdachten, die stuk voor stuk nagetrokken moeten worden. Tijdrovend klusje.
Ooit werd de recherche bevolkt door de wat oudere politieman, al dan niet voorzien van snor, die op de Plaats Delict (PD, zeggen ze zelf) met mini-notitieblokje in de weer was. Zo is het allang niet meer. Het roofovervallenteam is een gemêleerd gezelschap. Jong & middelbaar; man & vrouw. Veel van het speurwerk loopt via PC en mobiele telefoon. De meeste rechercheurs zijn ooit begonnen op straat, maar ook stromen mensen in met heel andere achtergronden. Zo treffen we een historicus aan, die nog niet zo lang geleden historisch verantwoorde boeken schreef en nu als recherchekundige achter boeven aan jaagt.
Terug naar de spectaculaire overval op Scheich. De bij de overval achtergelaten hamers leveren een veelbelovend spoor op. Het gaat om bijzondere exemplaren, die - zo blijkt al snel - alleen bij de Praxis verkrijgbaar zijn. Als het team verder inzoomt, blijken een dag voor de overval twee van dergelijke exemplaren gekocht te zijn door drie mannen in een Amsterdamse Praxis-vestiging. Er zijn camerabeelden van de aankoop. Die gaan voor interne verspreiding naar het Amsterdamse korps; wellicht herkent een van de politiemensen aldaar een van de kopers.
Het blijft enige tijd stil. Totdat de Amsterdamse buurtregisseur Leo Dieker aan de bel trekt; hij denkt de kopers te herkennen. Kort daarop reizen we met Marcel en Martin naar de hoofdstad. Gewapend met een laptop, voorzien van alle beelden die van de overval op Scheich voorhanden zijn.
Leo is de openheid zelve. Hij laat er weinig twijfel over bestaan: hij herkent twee van de drie overvallers. Het gaat om leden van een Amsterdamse bende uit een bepaalde hoek. Ze worden verdacht van meerdere overvallen. Niet alleen in de hoofdstad, maar ook her en der in het land. Veel vermoedens en aanwijzingen, maar harde bewijzen tegen hen zijn niet voorhanden.
Het wordt tijd dat er meer capaciteit in gestoken wordt, vindt Leo. Hij maakt voor zijn Groningse collega's een zogenoemd proces-verbaal van herkenning op, waarmee Martin en Marcel terugreizen naar Groningen. Een harde zaak hebben ze nog niet, maar ze kunnen weer verder. En hun hoop is nog gevestigd op mogelijke DNA-sporen op de hamers.
Het duurt nog wel even voordat daar duidelijkheid over is. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) worstelt met de capaciteit en wordt regelmatig overvraagd. Er komt toestemming van het openbaar ministerie om de telefoons van de twee Amsterdammers af te tappen. Er wordt toch al driftig getapt op de afdeling. Remco de Jong heeft nagenoeg een dagtaak aan het afluisteren van telefoons. Hij brengt uren door in de tapkamer van de recherche. “Mooi werk,” vindt hij. “Je moet wel geduld hebben en je door een enorme brij van gesprekken heen worstelen. Maar als je geduld dan wordt beloond en ze iets belangrijks prijsgeven geeft dat een enorme kick.”
De overvallen blijven komen. Zoals op een cafetaria in Selwerd. Tegen sluitingstijd bedreigen twee mannen met een mes het personeel. Ze gaan er met de dagopbrengst vandoor. Weer een onderzoek er bij voor het toch al redelijk belaste team.
Op dinsdag, woensdag en donderdag ziet u Dit is een Overval op TV Noord in
Noord Vandaag Het Vervolg.