Stokoude mobieltjes en een toevalstreffer

Het blijft druk op de afdeling. De overvallen blijven komen: een videotheek aan het Schuitendiep, een buschaufeur in Paddepoel en een cafetaria in Stadskanaal komen aan de beurt. Er lijkt deze donkere dagen aan het einde van het jaar maar geen einde aan te komen.
Opvallend is dat de saamhorigheid bij de Task Force Roofovervallen door de nieuwe golf overvallen alleen maar toeneemt. Met z’n allen strijden tegen steeds nieuwe vijanden, schept een band. De recherche is een bedrijf als alle andere: met goede en minder goede momenten. Regelmatig zijn we onder de indruk van de inventiviteit en het accurate optreden van de ploeg. Maar er zijn ook momenten dat het in onze ogen wel wat efficiënter en sneller kan.
Valt er dan geen enkele kritische noot te kraken na een tijdje meelopen met de recherche? Zeker wel. En dan hebben we het vooral over het metershoge papierwerk, dat veel tijd opslokt. Zo moet informatie verwerkt worden in drie verschillende systemen. Zonde van de tijd, die de rechercheurs - zeker in deze moeilijke tijden - veel beter kunnen gebruiken.
Ook op technisch gebied valt er nogal wat te verbeteren. Zo lopen de rechercheurs met stokoude mobieltjes rond. Daar waar de burger volop wordt opgeroepen bij incidenten de politie te voorzien van foto's en filmpjes, kunnen de rechercheurs zelf geen foto's maken met hun politietoestel. Zo weigert een fototoestel bij een huiszoeking dienst, waarna onze telefoon er bij moet komen om het gevonden stukje bewijs vast te leggen. Op locatie even wat informatie via het wereldwijde web checken is er al helemaal niet bij. Ook treffen we in de techniekruimte van de recherche computers aan die nauwelijks op hun taak berekend zijn.
Zo langzamerhand krijgen we een beeld van de overvallers die in Groningen zeer actief zijn. Samen te brengen in drie groepen. Zo zijn daar de piepjonge overvallers, die meestal in groepen en wisselende samenstellingen opereren. Ze zijn 14, 15 jaar. Een deel daarvan heeft op die leeftijd al een indrukwekkend strafblad. Zo roept een 15-jarige die wordt aangehouden voor overvallen op maaltijdbezorgers doodleuk om 'mijn vaste advocaat'. Wat ze ook gemeen hebben: hun omgeving - ouders, hulpverleners en scholen - helpt ook niet altijd mee om ze op het rechte pad te houden. Dat laatste tot grote ergernis van de rechercheurs.
Dan is er de groep veelplegers, vaak verslaafd. Ze worden gedreven door acute geldnood. Daar waar ze ooit auto's openbraken, plegen ze nu in een impuls een overval. In hun haast maken ze meestal wel een foutje, waardoor ze binnen niet al te lange tijd tegen de lamp lopen.
Dan is er nog een derde groep: de ervaren criminelen, die zeer berekenend te werk gaan. Ze bereiden hun overvallen nauwgezet voor en weten hun sporen dikwijls haarfijn uit te wissen. Onder meer bij de overval op juwelier Scheich dreigt de recherche de tanden op zo'n professionele groep stuk te bijten.
Er worden tot eind november vorig jaar nauwelijks overvallen opgelost. Begin december keert plotseling het tij. Te beginnen met de heftige overval op juwelier Kiestra in de Poelestraat. Op zaterdagmiddag kort na vieren stormen drie jonge mannen de winkel binnen. Ze spuiten met pepperspray en richten een wapen op de eigenaren. Ze rammen de vitrines in en pakken wat ze pakken kunnen. Ze zijn nog geen minuut binnen, maar laten een enorme ravage achter.
De rechercheurs Lucas en Martijn zijn snel te plaatse. Terwijl de technische recherche op zoek gaat naar sporen, kijken ze alvast naar de camerabeelden van de overval. Erg herkenbaar is het drietal niet. Even later krijgen ze een telefoontje. De drie Litouwse overvallers zijn opgepakt in de trein naar Duitsland. Tegen de lamp gelopen bij een al geplande drugscontrole. Louter toeval. Ze hebben niet alleen een beetje softdrugs bij zich, maar ook de buit van Kiestra. “Zonder geluk, vaart niemand wel,” roepen ze op de afdeling.
Gek genoeg begint het vanaf dat moment te lopen en leveren de lopende onderzoeken opeens wél resultaat op en wordt onder meer een aantal straatroven opgelost. Het oplossingspercentage gaat daardoor richting veertig procent. Ruim boven het landelijk gemiddelde, dat maar net boven de twintig procent uitkomt. Dat doet de rechercheurs zichtbaar goed. Hoewel ze zich ook realiseren dat nog steeds een kleine zestig procent niet is opgelost.
Ze willen het jaar afsluiten met een oplossingspercentage boven de vijftig procent. Of dat lukt is nog even de vraag: de overvallers blijven volop actief en blijven zo de Task Force steeds maar weer opzadelen met nieuwe onderzoeken.
Op dinsdag, woensdag en donderdag ziet u Dit is een Overval op TV Noord in
Noord Vandaag Het Vervolg.