Ontkennende verdachten en neuzen in afvalbakken

De stemming zit er goed in. De toevalstreffer bij het oplossen van overval op juwelier Kiestra in de Poelestraat doet het team goed. “Dat hadden we net even nodig,” roept recherchechef Frans Greve over de afdeling.
De overval op juwelier Kiestra kan dus snel afgerond worden, denk je dan. Valt tegen. Twee verdachten ontkennen in alle toonaarden. Ze hebben zelfs al een verklaring waarom ze met de buit van Kiestra in de trein richting Duitsland zaten. Beweren doodleuk dat ze de tassen met horloges en goud ´toevallig´ op het station hadden gekregen. Van Polen, die hen ´zomaar´ gevraagd zouden hebben het naar Duitsland te brengen. Ja, ja.
Rechercheur Marcel Kroon verliest bij het verhoor bijna zijn zelfbeheersing. “Ze weten zelf natuurlijk ook wel dat het een lulverhaal is. Maar dan toch ons met een enorm arrogante houding tegemoet treden; dat is knap irritant. Natuurlijk moet je niet boos worden, maar dat is weleens lastig bij dit soort keiharde knapen.”
Bekennende verdachten zijn zo langzamerhand spaarzaam. “Tegenwoordig houden ze bijna allemaal de kaken op elkaar. Zelfs die jonge knapen. Het gevolg is dat het aan ons is om steeds meer bewijs te verzamelen. Dat lukt meestal wel, maar het kost veel tijd. Een bekennende verdachte kan ons veel tijd besparen, maar we komen ze helaas nog nauwelijks tegen,” zegt de ervaren rechercheur Lucas Mulder.
Dus blijft het verdere onderzoek in de zaak Kiestra veel tijd opslurpen. Zo steekt rechercheur Jacob Voornhout met drie uiterst behulpzame mannen van de milieudienst zijn neus in tientallen afvalbakken. Op zoek naar de pruik en het nepwapen, die de Litouwers ergens in de binnenstad in een afvalbak gedumpt zouden hebben. Na uren de vrieskou te hebben getrotseerd keren ze zonder iets gevonden hebben terug op de Rademarkt.
Martin en Marcel spoeden zich ondertussen naar de twee fopwinkels die de stad rijk is. Hun vraag: zijn hier onlangs nog pruiken en een speelgoedpistool gekocht door drie jongens met een´oostblok-accent´? Ze krijgen twee keer ´nee´ te horen.
De jongste overvaller, 16 jaar jong, heeft wel bekend. Maar: zijn maten er bij lappen doet hij niet.
De hoop is nu gevestigd op het sporenonderzoek. Zo zijn op het gebroken glas op de vloer in de winkel duidelijke schoenafdrukken gevonden, die veel overeenkomsten hebben met de zolen onder de schoenen van de Litouwers. Het wachten is op de bevindingen van de schoenen/voetafdruk-specialist van de technische recherche.
Aan de kantinetafel zijn we getuige van een aardige discussie over het jeugdstrafrecht. Een deel van de politiemensen vindt dat de jonge overvallers er te makkelijk van af komen met te lage straffen. “Ze plegen zeer volwassen daden, maar worden niet als zodanig berecht,” vinden ze. Het voorbeeld van een jonge stadjer wordt aangehaald. De knaap werd onlangs na een paar maanden vrijgelaten. “En wat gebeurt er? Hij pleegt binnen een paar dagen gewoon weer een nieuwe overval. En wij kunnen er weer achteraan rennen. Heel vervelend” vindt een van de rechercheurs.
We gaan een avondje op stap met Lammert en en Willem. Zij zijn lid van het zogenoemde Wave-team, ook wel het overlast-team genoemd. Zij en hun collega's draaien extra avonddiensten met het oog op de vele overvallen. Ze cirkelen het centrum door, extra alert op verdachte bewegingen en situaties. De winkels in de wat afgelegen straten krijgen extra aandacht. Bij de melding van een overval kunnen ze snel ter plaatse zijn. Het blijft deze avond rustig op overvalgebied.
De politie kan nog nauwelijks zonder de hulp van de burger. Via twitter, burgernet en het eigen YouTube-kanaal wordt er voortdurend een beroep op gedaan. Op initiatief van van de SGBO Roofovervallen wordt een nieuwigheidje geïntroduceerd: de site 'samentegenovervallen.nl´. Naast het geven van informatie over recente overvallen kunnen burgers er hun eventuele foto's of filmpjes op kwijt.
Een poging FC Groningen-spelers in te zetten bij een campagne die potentiële overvallers moet waarschuwen voor zware straffen komt niet van de grond. Ook van het SGBO-initiatief om tijdelijk extra camera's bij de uitvalswegen rond de binnenstad te plaatsen vlot niet erg. Een proefopstelling levert nauwelijks bruikbare beelden op; de gebruikte camera's hebben teveel moeite met al te donkere avonden.
De SGBO overweegt inmiddels een helikopter in te zetten bij de strijd tegen de aanhoudende stroom overvallen.