Training voor winkelpersoneel en een heftige overval

Voor de slachtoffers heeft een overval enorm veel impact. Meestal uit het niets een wapen op je gericht krijgen; dat gaat je niet in de koude kleren zitten.
We hebben veel slachtoffers gezien en gesproken de afgelopen tijd, vaak kort na een overval. Zoals een ontdane pompbediende en het zwaar aangeslagen personeel van een cafetaria. De overvallen zelf zijn minutenwerk; de slachtoffers worstelen maanden, soms jaren, met de naweeën.
Eigenaar Aad van der Burg van juwelier Kiestra weet er over mee te praten. Hij is ervaringsdeskundige. Dit was zijn vierde overval. Niet altijd liep het goed af. Zo werd hij al eens beschoten. Ook raakte hij gewond toen hij achter een belager aanging en op de Poelebrug een ijzeren staaf in zijn gezicht kreeg, waarbij Aad een verbrijzelde neus opliep. “Dit went nooit,”zegt de juwelier, starend in zijn lege vitrinekasten. Hoewel de dreiging van een nieuwe overval dagelijks boven zijn hoofd zweeft, weigert hij te capituleren. “Ik houd van dit werk. Dat geef ik niet op voor zo'n stelletje snotneuzen.”
We zijn bij een overvaltraining voor winkelpersoneel. De deelnemers en de ingehuurde acteur die als overvaller optreedt doen hun uiterste  best de werkelijkheid na te bootsen. Toch weten deelnemers en cursusleider dat het in de werkelijkheid altijd anders is. “Probeer rustig te blijven en ga vooral niet de held uithangen,” is de belangrijkste aanbeveling.
Rechercheur Marcel is nog steeds met het onderzoek naar de overval op juwelier Kiestra bezig. Hij is uren zoet met het bestuderen van bewakingsbeelden uit de Arrivatrein. Hoewel de knapen zeggen elkaar niet te kennen, zien we op
de beelden dat ze een paar keer contact met elkaar hebben. Bewakingsbeelden spelen in veel onderzoeken toch al een belangrijke rol. Beelden op zich zijn nooit voldoende voor een veroordeling. Ook al wordt iemand door zijn omgeving of door politiemensen herkend. “Beelden wijzen een bepaalde richting uit, maar het is nooit genoeg voor een veroordeling. Er moet altijd meer bewijs bij worden gezocht.”
Veel van die beelden worden verspreid via het You Tube-kanaal van de politie. De filmpjes zijn mateloos populair. Zo wordt het filmpje waarop een van de overvallers van het tankstation aan de Zonnelaan te zien is in twee dagen 10.000 keer bekeken. Onder hen de overvaller. Geconfronteerd met zijn eigen tronie, besluit hij zich zelf maar aan te geven en loopt hij zo het politiebureau binnen. In hetzelfde weekend worden twee overvallers gepakt. Met hulp van buiten. Zo drijft een oplettende taxichauffeur een straatrover in de handen van de politie.
Een dag later aarzelt een niet bang uitgevallen stadjer geen moment als hij langs de Verlengde Hereweg getuige is van een overval op een pizzabezorger. Hij sprint achter de overvallers aan en weet er eentje in zijn kraag te vatten.
“Nee, bang ben ik geen moment geweest. Heb er niet eens over nagedacht; ik heb gewoon gehandeld,” vertelt de flink uit de kluiten gewassen marktkoopman een paar dagen later, als hij een bloemetje van het korps ontvangt. De recente aanhoudingen doen de stemming op de afdeling zichtbaar goed. De kater komt amper twee dagen later. Een heftige overval in Zuidwolde. Met een rustiek gelegen een bed & breakfast als doelwit. Nadat de woning is leeggeroofd beleeft de eigenaar opnieuw angstige momenten. Zijn gewapende belagers dwingen hem mee te rijden naar een pinautomaat.
Vervolgens wordt het slachtoffer in zijn eigen, vertrouwde omgeving gekneveld. Hij weet zichzelf vrij te worstelen en slaat alarm via de buren. Als we arriveren hangt er een gespannen sfeer. Het is onduidelijk of de gewapende overvallers nog in de woningen zitten. Dus wordt een arrestatieteam (AT) opgetrommeld. Het duurt wel even voordat de leden daarvan, die van her en der in den lande moeten komen, arriveren. Ze kleden zich om bij de kofferbak van hun auto's.
De wapens gaan op scherp. In de ijzige kou rukken ze op naar de woning. We moeten op afstand blijven. Te gevaarlijk, krijgen we te horen. Het arrestatieteam meldt na een half uurtje dat de vogels gevlogen zijn. In de woning is alles overhoop gehaald. “Hier zijn vast professionals aan het werk geweest,” vermoedt de dienstdoende recherchecoördinator. Het overvallenteam kan weer volop aan de bak.