Politietop negeerde advies om fans uit binnenstad te weren

De politietop heeft interne adviezen genegeerd om fans van Olympique Marseille te weren uit de Groninger binnenstad. Dat bevestigen meerdere bronnen binnen het politiekorps aan RTV Noord.
Reputatie

De operationele leiding rond het duel had aanbevolen om af te zien van een fanzone in de Poelestraat voor de Fransen. Met als reden de zeer slechte reputatie van de harde kern van de Franse voetbalclub.
Het is algemeen bekend dat in en buiten Frankrijk de vijfhonderd leden regelmatig voor grote problemen zorgen.

Toch in het centrum

Vanuit het korps was voorgesteld de supporters via een grotendeels afgesloten route direct naar de Euroborg te brengen. Vervolgens is in de driehoek besloten om toch de fans van Marseille toe te laten in het centrum. Daarin zitten burgemeester Peter den Oudsten, de korpsleiding en het openbaar ministerie.

Den Oudsten kent Marseille

Den Oudsten wist van de slechte reputatie van de fans van Marseille. Op 26 februari 2009 hielden ze ook al huis op de Oude Markt in Enschede. Hij was daar toen burgemeester.
Dat was voor het duel tussen FC Twente en Olympique Marseille. Dat was rond drie uur 's middags; hetzelfde tijdstip waarop het mis ging in Groningen.

Aanhoudingen?

In Enschede werden destijds elf aanhoudingen verricht. Ook raakten een agent en een Marseille-fan gewond door een bijtende politiehond. In Groningen zijn twee aanhoudingen verricht. In Groningen zijn twee Fransen aangehouden, voor openlijk geweld en belediging. Een van hen (27) zat vrijdag nog vast.

'Regie ligt bij burgemeester'

De politie wil niet reageren op het negeren van het advies om af te zien van een fanzone in de binnenstad. Er wordt doorverwezen naar burgemeester Den Oudsten. 'De regie lag bij hem,' aldus de politiewoordvoerder.

'Eerst feiten op een rij'

Burgemeester Den Oudsten reageert terughoudend. Volgens zijn woordvoerder moeten 'eerst de feiten op een rijtje worden gezet'. Ook moet nog worden gekeken 'wat de overwegingen zijn geweest om een fanzone in de binnenstad in te richten.'

Spoeddebat

Inmiddels hebben het CDA en Student&Stad een spoeddebat in de gemeenteraad van Groningen aangevraagd, 'Het is niet gebruikelijk om daar als burgemeester op voor uit te lopen,' verklaart de woordvoerder van Den Oudsten.

Je wilt gastvrij zijn'

De Groningse burgemeester liet donderdagavond al wel weten dat het direct naar de Euroborg brengen van de Marseille-fans ook niet verstandig was. 'Wij hebben overwogen om ze in de omgeving van het stadion op te vangen. Je wilt ook ergens gastvrij zijn. De politie heeft het zo geadviseerd en wij waren het daar mee eens,' aldus Den Oudsten eerder.
Het is niet duidelijk in hoeverre de burgemeester op de hoogte was van het interne politie-advies om de fans uit de binnenstad te weren.