Publiek steunt Lenny Kuhr bij optreden in Stadskanaal: 'Ben heel warm ontvangen'

Twee mensen met een Israelische vlag in Theater Geert Teis
Twee mensen met een Israelische vlag in Theater Geert Teis © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Op het oog lijkt er dinsdagmiddag weinig aan de hand rondom Theater Geert Teis in Stadskanaal, maar schijn bedriegt. Een voorstelling van zangeres Lenny Kuhr in Waalwijk werd zondagavond verstoord door actievoerders, waardoor de beveiliging rondom haar concert in Stadskanaal is opgeschroefd.
Theaterdirecteur Riëtte Kruize zei eerder zowel zichtbare als onzichtbare beveiligingsmaatregelen te nemen en daar is dinsdagmiddag dan ook - niet geheel verrassend - slechts ten dele wat van te zien.
'Er is extra beveiliging ingezet bij de deur en ik zag net een politieauto voorbijrijden', zegt RTV Noord-verslaggever Joyce Kranenborg aan het begin van de middag. Op het pleintje voor het theater zijn meerdere journalisten aanwezig.
Optreden verstoord
Zondagavond liepen vier pro-Palestijnse activisten tijdens het concert van Kuhr het podium op en riepen onder andere: 'From the river to thesea, Palestine will be free'. Kuhr werd uitgemaakt voor moordenaar en terrorist. De zangeres is joods en heeft familie in Israël wonen. Ze heeft aangifte gedaan van de verstoring.
Door de grote opkomst van de media hebben ook omwonenden in de gaten dat het niet zomaar een theatervoorstelling is. Vanuit hun woningen gluren meerdere buurtbewoners naar buiten om te kijken wat zich voor het theater afspeelt, terwijl de eerste bezoekers van Kuhrs optreden langzaam het theater binnendruppelen. Lenny Kuhr heeft ondanks de heisa van zondagavond zelf besloten om de voorstelling in Stadskanaal door te laten gaan.
Lees verder onder de video
Publiek bij optreden Lenny Kuhr in Stadskanaal: 'We moeten haar warm verwelkomen'

Ander gevoel dan normaal

'Je gaat wel met een ander gevoel naar zo'n voorstelling toe', zegt een vrouw die op het punt staat Theater Geert Teis binnen te stappen. 'Je komt hier voor de ontspanning en het plezier en eigenlijk wil je niet met dit soort dingen bezig zijn', zegt de vrouw, doelend op de protesten in de zaal waar Kuhr in Waalwijk mee te maken kreeg.
'Dat lijkt me schrikken voor een artiest en de mensen in de zaal. Want of dat nou de plek is waar je dit soort dingen kenbaar moet maken?', vraagt ze zich af. 'Maar ik kan het zelf wel loslaten, hoor.'
Je vraagt je af of zulke protesten dan twee keer achter elkaar gebeuren
Bezoeker matinee Lenny Kuhr
Twee wat oudere vrouwen die ook naar Kuhrs optreden gaan, erkennen dat de gebeurtenissen van zondagavond hen ook niet in de koude kleren zijn gaan zitten. 'Je staat er wel even bij stil. En je vraagt je ook af of zulke protesten dan twee keer achter elkaar gebeuren. Maar', zeggen ze optimistisch, 'we hopen gewoon op een mooie middag.'
Een andere man en vrouw vinden het bijzonder dat Kuhr gewoon weer op de planken staat. 'We moeten haar met een warm applaus verwelkomen. Het is moedig dat ze er gewoon staat', vinden ze.

Steunbetuiging met vlag

Een ander stel heeft geen kaartjes voor de voorstelling, maar is wel naar Stadskanaal gekomen om steun te betuigen aan Kuhr. Het protest in Waalwijk vonden ze 'over een grens heengaan en we kregen er een schaamtegevoel van', zegt de vrouw.
Samen met haar man houdt ze een vlag van Israël vast. 'Dit was een spontane actie. We wonen in Duitsland, vlak over de grens en we willen mevrouw Kuhr met een kaart die aan haar wordt overhandigd laten weten dat we haar steunen', zegt de vrouw. 'Wees met elkaar wat verdraagzamer', luidt hun boodschap.

Media niet naar binnen

Ondanks de verschillende aanwezige journalisten, zijn media geweerd bij het concert.
'Dat doen we omdat er in de media nu een andere sfeer komt rond dit optreden. Daarom hebben we geen goed zicht meer op wie er nou wel en niet binnenkomen', zegt burgemeester Klaas Sloots van Stadskanaal.
Een politieman loopt het Geert Teis-theater in Stadskanaal in
Een politieman loopt het Geert Teis-theater in Stadskanaal in © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Sloots tegen ANP: 'Volgens mij staan we hier voor de veiligheid van 147 mensen die het concert bezoeken. Daar zit mijn eerste zorg en die veiligheid gaat boven alles. Ik wil dat mensen hier ongestoord kunnen genieten van cultuur, zang en muziek.'
Buiten het theater is een demonstratievak gemaakt. 'Demonstreren is een groot goed. Daar hebben we een vak voor aangewezen', zegt de burgemeester. Anders dan de twee steunbetuigers met de Israëlische vlag, is er niet gedemonstreerd.

'Heel warm ontvangen'

Kuhr vertelde na afloop van het probleemloos verlopen concert aan het ANP 'heel warm' te zijn ontvangen door het Groninger publiek. Volgens de zangeres deden ze 'er alles aan om het zo fijn mogelijk te maken'. Ze begon na opkomst direct met spelen.
Voorafgaand aan het nummer 'In mijn boek' ging de artiest toch nog kort in op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen: 'Wat er de laatste dagen is gebeurd en ook weer vandaag, komt vast in dit boek te staan.'

Goed gekeken wie er binnen waren

Burgemeester Sloots zegt opgelucht te zijn dat het allemaal goed verlopen is. Hij was er zelf ook bij. 'We hebben zichtbare en onzichtbare maatregelen getroffen. Er stonden beveiligers in de hal en we hebben goed gekeken wie er binnen waren en waar ze vandaan komen. De afgelopen 24 uur was het even hands on om dit veilig en netjes te kunnen doen en dat is godzijdank gelukt.'
Burgemeester Sloots na optreden Leny Kuhr: 'Opgelucht dat het allemaal goed verlopen is'