Schilderij Van Gogh en IKEA-tas in nieuwe tentoonstelling Groninger Museum

IKEA-tas in het Groninger Museum
IKEA-tas in het Groninger Museum © Dian Oterdoom/RTV Noord
Van het atelier in Nuenen, met tussendoor een diefstal in het museum Singer in Laren, tot het Groninger Museum; het schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh heeft een behoorlijke reis afgelegd. Het schilderij is weer terug in het Groninger Museum en wordt tentoongesteld.
In maart 2020 werd het schilderij gestolen uit het museum Singer in Laren, dat het in bruikleen had van het Groninger Museum. Een gewapende man kwam 's nachts het museum binnen, sloeg daar met een moker om zich heen en liep daarna met het schilderij onder zijn arm naar buiten.
'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh
'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh © Groninger Museum
Ruim drie jaar lang werd er naar het schilderij gezocht. Kunstdetective Arthur Brand zorgde er in samenwerking met de Nederlandse politie voor dat het schilderij uiteindelijk weer terug bij het museum kwam. Hij kreeg hierbij ook hulp van een kunstrover uit het criminele circuit.
Het schilderij raakte beschadigd tijdens de roof, maar is volgens directeur van het Groninger Museum Andreas Blühm 'zo te restaureren dat je er niks meer van ziet'.

Een opvallende tas

Kunstdetective Brand kan niet onthullen wie het schilderij heeft teruggebracht en hoe diegene aan het werk kwam. Wel deelt hij een opmerkelijk detail van de middag waarop hij het schilderij terug kreeg.
Iedere tas is belachelijk voor een Van Gogh
Kunstdetective Arthur Brand
‘Ik deed de deur open en hij stond daar met een IKEA-tas’, beschrijft Brand. ‘Ik vond het een beetje vreemd. Maar aan de andere kant: iedere tas is belachelijk voor een Van Gogh. Dat moet normaal natuurlijk netjes in een koffer worden vervoerd.’
De knalblauwe tas van 49 cent is nu onderdeel van de tentoonstelling waar het schilderij met een geschatte waarde van drie tot zes miljoen euro ook hangt.
De Lentetuin terug in het Groninger Museum
De Lentetuin terug in het Groninger Museum © Dian Oterdoom/RTV Noord

Spannende zoektocht

‘Wat mensen vaak vergeten, is dat wij tijdens het proces niet wisten of we het schilderij überhaupt terug gingen krijgen’, zegt de kunstdetective terwijl hij naar het tentoongestelde schilderij kijkt. ‘Dat ik ‘m dan hier weer zie, dat doet me echt wel wat’, vertelt Brand trots.

Reis van het kunstwerk

Op de gele muren achter de Lentetuin wordt de reis van het kunstwerk in stripvorm verteld door de Groningse stripmaker Barbara Stok. Van het atelier in Nuenen tot de diefstal, tot de uiteindelijke presentatie in het Groninger Museum. ‘Het is zo’n bijzonder waanzinnig verhaal’, zegt Stok.
De striptekenaar maakte eerder een stripboek over het leven van Vincent van Gogh en vertelt dat ze de wereldberoemde kunstenaar zo ‘op een vrij intensieve manier te kennen’. Voor de strip in het museum heeft ze de Lentetuin heel vaak getekend en dat maakt het volgens haar best gek om het werk nu in het echt te zien. ‘Dan denk ik: oh Van Gogh heeft het mooi nagemaakt’, zegt ze lachend.

Behind the Scenes

De Lentetuin, de tas en de strip zijn onderdeel van de tentoonstelling Behind the Scenes waarin het 150-jarige bestaan van het Groninger Museum wordt gevierd. Bezoekers krijgen met de expositie een kijkje achter de schermen van het museum. ‘Zo ziet het publiek dingen die ze normaal niet zien’, vertelt Blühm, de directeur van het museum.
Van op maat gemaakte kisten tot grote stellingen met kleurrijke objecten: het publiek leert alles over het vervoeren en bewaren van kunstwerken. Ook wordt er wat van de creativiteit van de bezoeker gevraagd. Zo kun je zelf oefenen met welke lijst of belichting je het beste bij een kunstwerk vindt passen.
Behind the Scenes is van vrijdag 29 maart 2024 tot en met zondag 1 juni 2025 in het museum te zien. Naast de Lentetuin worden er collectiestukken van onder andere Anton Corbijn, Jeff Koons en Peter Paul Rubens tentoongesteld. Bezoekers die vrijdag of zaterdag al naar het museum gaan, krijgen een kleine attentie die iets te maken heeft met de tentoongestelde blauw-gele tas.
Het schilderij van Van Gogh is weer thuis:
Schilderij Van Gogh weer terug in Groninger Museum, in een IKEA-tas