Eigenaar André trots op nieuwe dekhengst voor het Groninger Paard: ‘Hij mag aan de bak!’

Hengst Ebel
Hengst Ebel © Steven Radersma/RTV Noord
Van de officiële paarden van het ras Groninger Paard zijn er niet veel meer over: nog ongeveer 150 merries en tot voor kort acht dekhengsten. Maar sinds vorige week is er een nieuwe dekhengst bij.
Die nieuweling is de bijna 3-jarige schimmel Ebel van André en Kim Vinkers uit Tolbert. Ze zijn super trots op hun paard, dat werd gefokt bij de familie Van Huis in Leens. Wat Ebel onderscheidt van de andere dekhengsten van het Groninger paard is dat hij schimmelkleurig is.

Gezond

Een officiële dekhengst word je niet zomaar. Vinkers: 'Een dierenarts heeft Ebel uitvoerig onderzocht en hij is op alle fronten gezond verklaard. En eind januari is hij tijdens een keuring op exterieur al goedgekeurd.’ Met andere woorden: ook met de uiterlijke kenmerken van de hengst zit het wel snor.
Verliefd op Ebel, de nieuwe dekhengst van het Groninger paard

Ook geschikt voor zwaar werk

Vinkers wijst naar de buik van Ebel: ‘Die heeft een omvang van 1 meter 85, de pijpomvang - de omvang van zijn benen - is 23 centimeter en de schofthoogte is 1 meter 62. Hij is daarmee wat groter en zwaarder dan gewone rijpaarden. Het Groninger paard moest vroeger geschikt zijn om zondags voor de koets te lopen, maar ook voor het zwaardere boerenwerk.’

Sperma

Al met al heeft Ebel kwaliteiten genoeg voor de vereniging ‘Het Groninger Paard’ om hem goed te keuren voor de dekdienst. Hij staat het komende jaar ‘ter dekking’, zoals dat heet, in stal Oosterzand in Oldekerk. Daar zal zijn sperma worden gevangen zodat het beschikbaar komt voor KI, kunstmatige inseminatie.
Het sperma van Ebel wordt gevangen in stal Oosterzand in Oldekerk
Het sperma van Ebel wordt gevangen in stal Oosterzand in Oldekerk © Steven Radersma/RTV Noord

'Ik doe het niet voor het geld'

Vinkers: ‘Ik hoop dat veel eigenaren van merries hiervan gebruik gaan maken. Of ik het voor het geld doe? Nee, zeker niet. Ga er maar vanuit dat het meer kost dan dat het oplevert.'
Na een jaar zal Ebel worden gecastreerd, waarna dochter Kim de ruin zal gebruiken als rijpaard.