A7: snelweg met ongelukken en files

De A7 is de grootste snelweg in provincie Groningen. De laatste jaren is er een toename van ongelukken op de weg. Mede daarom staan automobilisten en vrachtwagenchauffeurs er regelmatig in de file.


Ligging A7 in Groningen

De A7 loopt dwars door de provincie Groningen, van de west- naar de oostkant. De weg strekt van het Friese Drachten tot stad Groningen. In Groningen-stad zelf verandert de A7 in de N7, ook wel bekend als de Zuidelijke Ringweg. Aan de oostzijde van de stad, verandert de N7 weer in de A7 en loopt hij door tot Bad Nieuweschans aan de Duitse grens.

A7 is langste Rijksweg van Nederland

In totaal is de A7 zo’n 241 kilometer lang. De snelweg loopt aan de kant van Drachten verder door tot Heerenveen en Sneek, en gaat dan de Afsluitdijk over naar Zaanstad. Het is de langste Rijksweg van Nederland.

Ongelukken op de A7

Bij RTV Noord besteden we aandacht aan ongelukken die op het Groningse deel van de A7 en de op- en afritten ervan gebeuren. We schrijven over een ongeluk als er een aanmerkelijke file door ontstaat, of als er minstens een gewonde naar het ziekenhuis wordt overgebracht. Kleinere ongelukken, zoals een auto langs de kant met alleen blikschade, pakken we in principe niet op. De laatste berichten over de A7 vind je onderaan deze pagina.

Toename in bergingen westelijke deel A7

Exacte ongevalscijfers van de A7 zijn niet eenvoudig voorhanden. Wel stijgt het aantal bergingen van auto’s al jaren, constateert bergingsbedrijf Collewijn. Bij haar cijfers van uitrukken op de A7 tussen Leek en Frieschepalen, zitten overigens ook auto’s met pech.

Aantal uitrukken Collewijn:
-in 2012 160 x
-in 2013 170 x
-in 2014 183 x
-in 2015 208 x
-in 2016 223 x

Bergingsbedrijf Poort in Hoogkerk dat verantwoordelijk is voor het deel tussen Leek en de stad Groningen, heeft geen cijfers paraat. Ook de politie heeft geen ongevalscijfers.

Meer politiecontroles en onderzoek op A7

Groningse en Friese gemeenten langs de A7 tussen Joure en Groningen willen in februari 2017 meer politiecontroles en onderzoek op de A7, om het aantal verkeersongevallen te verminderen. De politie controleert vanaf april 2017 vooral op afleiding achter het stuur. ‘Wij vermoeden dat dat vaak de oorzaak is van ongelukken waarbij auto’s van de weg raken.’

Vooralsnog komen er geen extra controles op de A7 tussen de Stad en Bad Nieuweschans.Het laatste nieuws over de A7