Forum Groningen

In dit dossier lees je alles over het Forum Groningen. Over het ontwerp, de bouw, de problemen en recente berichten.

Forum Groningen is een multifunctioneel gebouw dat in 2017 zou verrijzen aan de oostwand van de Grote Markt in de stad Groningen. Het Forum moet een ontmoetingsplek worden voor Groningers, met onder andere ruimte om te debatteren. Ook huisvest het Forum het filmhuis Forum Images, het Stripmuseum, een restaurant op de bovenverdieping, studieplekken en een bibliotheek. In dit RTV Noord-dossier Forum Groningen lees je al onze artikelen over het Forum.

Ontwerp en locatie van Forum Groningen

Forum Groningen heeft een opvallend ontwerp met een lichte piramidevorm en groot glas in de vorm van een sleutel. Het is naast de Martinitoren een van de hoogste gebouwen en eyecatchers van de binnenstad. Stadjers en Groningers kozen in 2007 zelf het ontwerp uit, in een wedstrijd met 7 ontwerpen. Het gebouw is 45 meter hoog, 5 meter hoger dan de eerste trans van de Martinitoren. De bekendste kerktoren van Groningen steekt er overigens nog fors bovenuit: die is 97 meter hoog.

Voor de plaatsing van het gebouw werd de oostwand op de Grote Markt gesloopt en verhuisde studentenvereniging Vindicat meters naar voren met een nieuw gebouw. Naast Vindicat verrijst een hotel, daarnaast weer een nieuw hoekpand op de hoek van de Grote Markt, Oosterstraat en Poelestraat. Tussen die panden en Forum Groningen krijgt Groningen een nieuw plein: de Nieuwe Markt.

- Lees ook: Dossier: de ontwikkelingen in de binnenstad Groningen

Forum Groningen: problemen met de bouw

De bouw van Forum Groningen gaat niet zonder slag of stoot. De kosten waren aanvankelijk beraamd op 70 miljoen euro, waarbij de provincie 35 miljoen euro zou bijdragen. De kosten zijn echter flink opgelopen.

In de eerste helft van 2015 werd duidelijk dat de constructie niet ingericht was op de aardbevingen in Groningen. De BAM maakt het gebouw aardbevingsbestendig voor nog eens 38 miljoen euro. De vertraging van de bouw kostte ook nog eens 30 miljoen euro. De aanvankelijke kosten zijn daardoor verdubbeld naar zo’n 140 miljoen euro. Door de vertragingen werd het Forum niet in 2017 opgeleverd, maar pas in 2019. De officiële opening was vrijdag 29 november 2019.

- Lees ook: Zo komt Forum Groningen er van binnen uit te zien

- Lees ook: In beeld tijdens de bouw: Forum Groningen van binnen

Exploitatietekort Forum Groningen

Niet alleen de bouwkosten vallen fors hoger uit bij Forum Groningen. In 2017 wordt duidelijk dat het Forum een exploitatietekort heeft van 430.000 euro. Een jaar later is dat echter opgelopen naar 830.000 euro. Gemeente Groningen legt in de eerste vijf jaar 3,3 miljoen euro bij voor de invulling van het gebouw en het opvangen van tegenvallers. Daarnaast moet het Forum zelf bezuinigen.