Werknemers Winschoter glasfabriek QSIL leggen werk twee dagen neer

Negentig werknemers van glasfabriek QSIL in Winschoten die zijn aangesloten bij de FNV gaan dinsdag om 23.00 uur twee dagen lang in staking.
In november vorig jaar kondigde het bedrijf aan met ingang van 1 juni 2024 te gaan sluiten. Dat is verzet naar augustus 2024. Maar voordat dat zover is, eisen de werknemers een goed sociaal plan en nog deze maand een salarisverhoging van vier procent.
De werknemers hadden onlangs al aangegeven het werk neer te zullen leggen als de directie niet akkoord gaat met hun eisen. Dat ultimatum liep dinsdagmiddag om 15.00 uur af. Janwillem Compaijen, bestuurder FNV Procesindustrie: 'Om 12.00 uur had ik een overleg met de directie. Daar werd mij verteld dat ze het ultimatum niet zouden afwachten, ze gingen niet akkoord met de eisen van de werknemers.'

Teleurgesteld en boos

De werknemers zijn volgens de vakbondsman teleurgesteld en boos. 'QSIL draait jaar in, jaar uit mooie winsten', weet Compaijen. 'Het Duitse moederbedrijf harkte in zeven jaar maar liefst 45 miljoen euro winst binnen. Toch besloot het de fabriek in Winschoten te ontmantelen en de productie te verplaatsen naar het Duitse Ilmenau.’
QSIL wil de werknemers niet meer bieden dan een ontslagvergoeding van een derde van het maandloon per dienstjaar. Over de voorgestelde loonsverhoging van vier procent valt volgens het bedrijf ook niet te praten.
Vakbondsman Compaijen zegt dat de staking van deze week mogelijk een vervolg krijgt. 'We voeren twee dagen actie, volgende week kijken we verder. Misschien gaan we weer een aantal dagen actievoeren', zegt hij woensdagochtend op Radio Noord.
Bij QSIL in Winschoten werken in totaal 122 mensen. Zij produceren hoogwaardig kwarts- en speciaalglas.