Lagere winst voor Seaports: komen bedrijven nog wel naar Groningen?

Groningen Seaports
Groningen Seaports © FPS/Jos Schuurman
Groningen Seaports ziet de winst en omzet teruglopen. Het havenbedrijf verwacht over afgelopen jaar een winst van 5,5 miljoen euro, een jaar daarvoor was dat nog 17,5 miljoen. Seaports maakt zich zorgen om het investeringsklimaat.
Bedrijven die zich in de Eemshaven of de haven van Delfzijl willen vestigen, drukken steeds vaker op de pauzeknop.

Landelijke problemen

Volgens directeur Cas König komt dat door problemen die in het hele land spelen: 'De bouwkosten zijn gestegen, de rentes zijn hoog en er is beperkt energie beschikbaar. Daardoor is de financiering voor bedrijven een grote uitdaging geworden.'
Zo is de bouw van een grote fabriek voor biokerosine in Delfzijl uitgesteld. De fabriek - een initiatief van onder meer KLM, Schiphol en Shell - zou volgens de eerste plannen al in 2022 moeten draaien. Dat wordt nu op z'n vroegst 2027. Ook corona en de stikstofproblemen spelen een rol bij de vertraging.

Wel bouwactiviteiten

'Ondanks het teruglopende investeringsklimaat, blijft de belangstelling voor onze gronden ontzettend hoog', zegt König. In Delfzijl wordt nu bijvoorbeeld gebouwd door onder meer recyclingbedrijf EEW en chemiebedrijf Avantium, die plantaardige plastic gaat maken. In de Eemshaven wordt het datacenter van Google uitgebreid.
De jaarcijfers van Groningen Seaports

- De verwachte winst is 5,5 miljoen euro. In 2022 was dat 17,5 miljoen.

- De omzet is 51 miljoen euro, een jaar eerder 58 miljoen.

- Er is 46,6 hectare aan terrein uitgegeven. Dat is tien hectare meer dan het jaar daarvoor.

Record dankzij lng-terminal

Bij de presentatie van de jaarcijfers laat Groningen Seaports weten dat er een recordhoeveelheid goederen is overgeslagen. Afgelopen jaar ging het om veertien miljoen ton, de jaren daarvoor was dat circa dertien miljoen.
Het record komt vooral door de lng-terminal in de Eemshaven, waar vloeibaar gas uit buitenland wordt omgezet in gas dat we in Nederland kunnen gebruiken. De terminal is er gekomen door de oorlog in Oekraïne. Sinds de inval komt er geen gas meer uit Rusland en wordt aardgas dus uit andere landen gehaald.

Nieuwe bedrijven

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports werd bekend dat het bedrijf Uppact zich gaat vestigen op het Chemiepark in Delfzijl. Uppact zet lastig te recyclen plastic en textielafval om in bouwmaterialen. Het contract werd op het podium ondertekend.
Het contract van Uppact wordt ondertekend door Seaports-directeur Cas König (links) en medeoprichter van Uppact Jan Jaap Folmer
Het contract van Uppact wordt ondertekend door Seaports-directeur Cas König (links) en medeoprichter van Uppact Jan Jaap Folmer © Martin Drent/RTV Noord
Ook werd aangekondigd dat SFP (Sustainable Fuel Plant) dit jaar een fabriek gaat bouwen in Delfzijl voor de productie van biogas. De fabriek moet in 2025 draaien.