Oud-ondernemer Bollegraaf weigert de strijdbijl te begraven in koningsdrama

Bollegraaf
Bollegraaf © Google Street View
Er komt maar geen eind aan het juridisch gevecht van de voormalige recyclingkoning Heiman Bollegraaf tegen zijn voormalige zakenrelaties. Bollegraaf is nu verwikkeld in twee procedures en hij hoopt nog altijd miljoenen terug te halen die hem naar zijn zeggen zijn ontfutseld bij de overdracht van zijn bedrijf Bollegraaf Machinery in Appingedam.
Op 7 februari doet de rechtbank in Groningen uitspraak in een zaak die is aangespannen door het consultancybureau Boer & Croon. Het adviesbureau vindt de rechtbank in Groningen niet geschikt om een inhoudelijke zaak tussen de kiftende partijen te behandelen.
Boer & Croon wil dat dat in Amsterdam gebeurt omdat de rechtbank daar vanwege eerdere procedures in de Bollegraaf-kwestie beter bekend is met de zaak. Maar ook om praktische redenen - de rechtbank is ongeveer om de hoek.

Bedrijf en miljoenen verloren

De zaak in Groningen is eigenlijk een aanloopje naar de inhoudelijke rechtszaak die Heiman Bollegraaf (69) heeft aangespannen. Daarin klaagt de voormalig eigenaar en directeur van de fabrikant van grote recyclingmachines vier partijen aan die volgens hem er verantwoordelijk voor zijn dat hij zijn bedrijf en een bedrag van minstens 4,7 miljoen euro is kwijtgeraakt.
Allereerst stelt hij de huidige Bollegraaf-directeur Edmund Tenfelde en Boer & Croon hiervoor aansprakelijk. Ook De Haan Advocaten en Notarissen in Groningen en een notaris worden vanwege hun betrokkenheid destijds aangeklaagd door Bollegraaf.

Koningsdrama

Bollegraaf had in 2015, na een zwaar verliesgevend jaar, de in Musselkanaal woonachtige Tenfelde binnengehaald, om mee te helpen het recyclingbedrijf uit het slop te halen.
Dat leidde uiteindelijk tot verkoop van het bedrijf door directeur Heiman Bollegraaf. Een koningsdrama, waarbij Bollegraaf van zijn troon werd gestoten. Maar dat gebeurde volgens hem onder druk en hij werd misleid, zegt hij. Tenfelde, Boer & Croon en ABN AMRO-bank speelden daarbij onder één hoedje, meent Bollegraaf.

In de Quote500

In een eerdere procedure stelde Bollegraaf ABN AMRO aansprakelijk voor het verlies van zijn bedrijf, dat tot 2014 floreerde en Bollegraaf zelfs een plek in de Quote500 bezorgde. Bollegraaf vindt dat de bank hem bij de poot heeft genomen om er zelf beter van te worden. Hij verweet de bank en Tenfelde ‘crimineel gedrag’.
Bollegraaf moest naar zijn idee wel akkoord gaan met de verkoop van zijn bedrijf, omdat het anders misschien wel kopje onder zou gaan en tientallen banen verloren zouden gaan. Zijn onderneming was na het slechte jaar bij bijzonder beheer van ABN AMRO terecht gekomen, de afdeling voor financieel moeilijke gevallen. Op broodnodige kredieten hoefde hij in elk geval niet meer te rekenen.
Heiman Bollegraaf bij de uitreiking van de Groninger Ondernemingsprijs die hij met zijn bedrijf in 2011 won
Heiman Bollegraaf bij de uitreiking van de Groninger Ondernemingsprijs die hij met zijn bedrijf in 2011 won

Bollegraaf verliest eerdere rechtszaak

Bollegraaf zou na de verkoop een minderheidsbelang in het bedrijf houden en er adviseurswerk voor gaan doen. Daarvan kwam in de praktijk niks terecht en het pakket aandelen dat hem aanvankelijk was toebedeeld werd uiteindelijk zwaar afgewaardeerd.
Dat gebeurde na een boekenonderzoek waaruit zou blijken dat de verliezen van het bedrijf verder dreigden op te lopen.
Bollegraaf becijfert zijn eigen verliezen op een dikke vier miljoen euro, die hij in een rechtszaak terug eiste van ABN AMRO. Die kwestie verloor Bollegraaf, ook in hoger beroep.
De rechter vond dat Heiman Bollegraaf zich had laten bijstaan door professionele adviseurs en dus moest hij die maar aanspreken wanneer hij vond dat er dingen niet goed waren gegaan.
Er ligt nu een uitspraak dat de adviseurs hebben gefaald
Heiman Bollegraaf - oud-ondernemer
Dat is wat Bollegraaf nu doet en onder die adviseurs zijn mensen van Boer & Croon, waaronder Edmund Tenfelde. Bollegraaf voelt zich gesterkt door het oordeel van het Gerechtshof: ‘Er ligt nu een uitspraak dat de adviseurs hebben gefaald.’
Bollegraaf is verder uiterst voorzichtig met het doen van uitspraken.

Schending geheimhoudingsplicht

Uit rechtbankstukken blijkt dat hij al een procedure aan de broek kreeg omdat hij volgens Tenfelde en ABN AMRO drie keer een geheimhoudingsplicht zou hebben geschonden, door onder meer met RTV Noord en Quote te spreken over de affaire.
De rechter vond eind 2022 dat van schending geen sprake was. Bollegraaf ging vrijuit, de drie keer 500.000 euro die de adviseur en de bank van hem eisten hoefde hij niet te betalen.

Nieuwe bewijsstukken

Bollegraaf zegt dat hij voor zijn komende rechtszaak tegen zijn toenmalige adviseurs nieuwe bewijsstukken op tafel zal leggen, waaruit zou blijken dat ze hem niet goed hebben ingelicht.
Mijn bedrijf is me afgestolen. En uiteindelijk gaat het ook om miljoenen euro’s
Heiman Bollegraaf - oud-ondernemer
Al acht jaar vecht Bollegraaf nu tegen wat hij als onrecht ervaart. De handdoek in de ring gooien, daar voelt hij nog steeds weinig voor: ‘Mijn bedrijf is me afgestolen. En uiteindelijk gaat het ook om miljoenen euro’s.’
Boer & Croon laat via advocaat Martijn Lauxtermann weten dat het geen reactie wil geven zolang de zaak onder de rechter is. CEO Edmund Tenfelde van Bollegraaf Machinery reageert niet op verzoeken om contact.