Niet langer tabak, maar duurzame verpakkingen in oude opslag Niemeyer

Het inrichten van de loods aan de Peizerweg
Het inrichten van de loods aan de Peizerweg © Theo Sikkema/RTV Noord
De opslagloodsen van voormalige tabaksfabriek Niemeyer aan de Peizerweg in Groningen hebben een nieuwe bestemming. De snel groeiende bedrijven TakeAware en Goedkopekoffiebekers.nl (GKB) in Groningen en Baflo hebben de ruimtes voor de komende vijf jaar gehuurd om er hun voorraden op te slaan.
De geur van tabak in de loodsen herinnert nog aan de geschiedenis van Niemeyer. Balen tabak lagen er decennia op voorraad om er in de fabriek aan de Paterswoldseweg shag van te maken. De panden stonden al een tijdje leeg en er zijn nu volop activiteiten gaande om er een opslag met een oppervlakte van drie voetbalvelden voor verpakkingsmateriaal en koffiebekers van te maken. Het Amerikaanse British American Tobacco (BAT), de eigenaar van de in 2022 definitief gesloten tabaksfabriek, blijft wel eigenaar.

Ruimte nodig voor groei

TakeAware timmert aan de weg met duurzame verpakkingen in diverse soorten en maten en heeft maandelijks vijfhonderd nieuwe klanten plus een snel uitbreidend assortiment. Dit bedrijf is voortgekomen uit GKB, een groothandel in koffiebekers. Gevestigd in het oude Agrico-pand bij het spoor in Baflo. GKB levert inmiddels in heel Europa en groeit qua omzet jaarlijks met acht miljoen euro.
Lees verder onder de foto
Het pand aan de Peizerweg in Groningen
Het pand aan de Peizerweg in Groningen © Theo Sikkema/RTV Noord
Om de groei in de toekomst goed aan te kunnen hebben beide miljoenenbedrijven ruimte nodig. De planvorming komt uit de koker van Mike Lubben, oprichter van GKB. Hij verkocht zijn bedrijf in 2022 en is op de achtergrond nog actief. Onder andere bij het commercieel opschalen van TakeAware bij Europese ketens. ‘Het is voor ons een ideale locatie. Het is voor personeel dichtbij en er zijn goede uitvalswegen richting snelwegen.’

De Jong Disposables overgenomen

De locatie in Baflo blijft gewoon bestaan. Het huurcontract hiervan is nog niet afgelopen. Ten aanzien van TakeAware geldt dat recent het bedrijf De Jong Disposables in Tynaarlo is overgenomen en alle activiteiten, inclusief acht medewerkers, naar Groningen zijn gegaan. Het pand in Tynaarlo is afgestoten.
‘We hebben flexibiliteit nodig om niet mis te grijpen bij bestellingen en willen als leverancier betrouwbaarheid garanderen’, stelt René de Heij, algemeen directeur bij TakeAware. Dat gebeurt onder andere met nieuwe geautomatiseerde systemen om de logistieke processen te optimaliseren.
Lees verder onder de foto
Erwin Dijkstra (voorgrond) en René de Heij
Erwin Dijkstra (voorgrond) en René de Heij © Theo Sikkema/RTV Noord
‘We gaan onze besteltijd aanpassen. Veel van onze klanten hebben qua werk een dip tussen zeven en acht uur ’s avonds. En gaan dan bestellen. Daarom schuiven we onze besteltijd op naar acht uur, waarbij we nog steeds de volgende dag kunnen leveren’, vult commercieel directeur Erwin Dijkstra aan.
Onze ambitie is om nog tien keer zo groot te worden dan nu het geval is. Die mogelijkheden hebben we hier
René de Heij, algemeen directeur TakeAware
Door de extra ruimte is TakeAware in staat om het verzamelen van uit te leveren orders zo efficiënt mogelijk te doen. ‘Dat kunnen we hier optimaal inrichten. Onze ambitie is om nog tien keer zo groot te worden dan nu het geval is. Die mogelijkheden hebben we hier’, concludeert De Heij.

Rietsuikerverpakkingen

In de verdere verduurzaming presenteerde TakeAware afgelopen week nieuw verpakkingsmateriaal, gemaakt van rietsuiker, op de Horecava in Amsterdam. Dat is de belangrijkste beurs in Nederland voor de voedingsindustrie. Deze verpakkingstoepassing ligt zeer binnenkort ook in de nieuwe opslagruimte.