Campagne moet Oost-Groningse jongeren uit de schulden houden

Poster campagne
Poster campagne © Eigen foto
Het hebben van schulden is een groeiend probleem onder jongvolwassenen in Oost-Groningen. Met een speciale campagne proberen de kredietbanken, samen met gemeenten, jongeren voor te lichten en te helpen.
'In mijn werk kom ik steeds meer jongvolwassenen tegen met schulden', vertelt Jessica Pieters. Ze werkt als budgetconsulent bij de Volkskredietbank. Het gaat dan om jongeren van ongeveer 17 tot 25 jaar.

Lening voor je telefoon

Ook haar collega Marisca Rozeveld, projectleider, ziet dat steeds meer jongeren zich bij de kredietbank melden. Ze legt uit dat het vaak begint met kleine schulden, zoals een lening voor je telefoon of online bestellen met de optie achteraf betalen. Wanneer er dan bijvoorbeeld vaste lasten, zorgkosten of een brief van de belastingdienst overheen komen lopen de problemen op.
Met de campagne Oost-Groningen Geld Geletterd (OGGG) proberen de Volkskredietbank Noord-Oost Groningen (VKB), de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) en de Kredietbank Midden-Groningen jongeren te helpen bij het voorkomen en oplossen van schulden. Ze doen dit samen met de gemeenten Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde. Het project wordt gefinancierd vanuit de Regio Deal Oost-Groningen.

Een gebrek aan financiële opvoeding

Volgens Pieters en Rozeveld is er vaak een gebrek aan financiële opvoeding. De jongeren hebben vanuit huis niet meegekregen hoe ze verstandig met geld om kunnen gaan. Ook op school is er niet altijd ruimte voor het onderwerp. Rozeveld: 'Waar moeten deze jongeren het dan leren? Hoe weet je dan dat je vanaf je achttiende je zorgverzekering moet betalen?'
Rozeveld legt uit dat er vaak sprake is van generatiearmoede: wanneer je in een arm gezin geboren bent mis je vaak de vaardigheden en kansen om je in je eigen leven aan deze armoede te ontworstelen. Wanneer je ouders financiële problemen hebben is de kans groot dat ook jij hier later mee te maken krijgt.

Depressief door de geldstress

De gevolgen van geldstress bij jongvolwassenen zijn groot. Jongeren voelen zich depressief of krijgen te maken met sociale uitsluiting omdat ze niet mee kunnen doen. Rozeveld: 'Je vrienden vinden het stom wanneer je nooit eens een rondje kunt geven.'
Soms kiezen jongeren er voor te stoppen met studeren en te gaan werken, zodat ze sneller de schulden af kunnen betalen. Ook ziet Rozeveld dat jongeren het verkeerde pad op gaan om snel aan geld te komen.

Taboe en schaamte

Het is een doelgroep die lastig is om te bereiken. Jongeren weten vaak niet bij wie ze om hulp kunnen vragen en schamen zich. Volgens Rozeveld zijn ze ook bang dat aankloppen bij de kredietbank betekent dat ze financieel enorm beperkt worden. Terwijl lang niet altijd een schuldregeling nodig is, soms is hulp bij budgetbeheer al genoeg.
Juist daarom is een gerichte aanpak nodig, stelt Pieters. Zodat de jongeren leren zelf de regie te nemen over hun geldzaken.
Rozeveld benadrukt dat ook wanneer je geen schulden hebt je bij hen terecht kan. De kredietbanken zijn er ook voor jongeren die zich zorgen maken over hun financiën. Rozeveld: 'Wanneer je elke maand geldstress ervaart adviseer ik je om hulp te zoeken.'
Ook TikTok Tammo is onderdeel van de campagne

250 jongeren komen samen

De campagne wordt donderdag afgetrapt in Veendam. Zo'n 250 jongeren komen daar samen in de Sorghvliethal. Ervaringsdeskundigen en financiële experts komen aan het woord. Maar er is ook ruimte voor muziek, theater en straatinterviews.
Onderdeel van de campagne is een poster die op zoveel mogelijk plekken in de regio komt te hangen. Op deze posters staat een QR-code, waarmee jongeren gemakkelijk toegang krijgen tot hulp bij de kredietbank.
De campagne gaat volgens Rozeveld gepaard 'met een dikke vette knipoog'. Bijvoorbeeld door TikTok Tammo bij de campagne te betrekken. 'We hopen zo de beladenheid en het taboe van het onderwerp af te halen.'
Daarnaast zet de campagne in op preventie en voorlichting, bijvoorbeeld op scholen en in buurthuizen.
Wat doet de kredietbank?

Kredietbanken worden ook wel sociale banken genoemd. Zij bieden ondersteuning aan mensen met schulden of vragen over geld. Dan kan bijvoorbeeld gaan over het beheren van iemand zijn budget of het verlenen van een krediet. Ook preventie is onderdeel van het werk, zoals in deze campagne gericht op jongeren.