SealteQ Stadskanaal na verkoop aandelen: ‘Alle lichten staan op groen’

Het pand van SealteQ op het industrieterrein in Stadskanaal
Het pand van SealteQ op het industrieterrein in Stadskanaal © Google Street View
Het Knoalster bedrijf SealteQ Group is deels in handen gekomen van investeringsmaatschappij Quadrum Capital in Almelo. De overname van de aandelen moet SealteQ helpen verder te groeien.
De SealteQ Group doet in beschermen, versterken en onderhouden van beton- en staalconstructies van bruggen en gebouwen. Het bedrijf met 250 werknemers en een omzet van veertig miljoen euro is de afgelopen jaren flink gegroeid. Nu de investeringsmaatschappij is ingestapt kan SealteQ volgens directeur Martin van der Leest die groeistrategie doorzetten.
Van der Leest en zijn mededirecteur Robert Lunenborg waren samen eigenaar van de SealteQ Group, voorheen Frans Nooren. De onderneming bestaat nu uit acht bv’s en bezit een reeks deelnemingen in bedrijven verspreid over het land. Beide hebben een deel van hun aandelenbezit overgedragen aan Quadrum Capital. De leiding van het bedrijf blijft in handen van Van der Leest, Lunenborg en hun collega Peter Westra.

Geen opvolging

Details van de deal geven SealteQ en Quadrum Capital niet vrij. Het is daarmee niet duidelijk of de nieuwe eigenaar een meerderheidsbelang heeft genomen. ’We doen geen mededelingen over percentages of bedragen’, laat Van der Leest weten.
Lees verder onder de foto
V.l.n.r.: Robert Lunenborg, Martin van der Leest en Arjan Hoop van Quadrum Capital
V.l.n.r.: Robert Lunenborg, Martin van der Leest en Arjan Hoop van Quadrum Capital © Eigen foto SealteQ
Ook zijn eigen leeftijd speelde een rol, zegt de 62-jarige Van der Leest. ‘Een traject als dit moet je niet doen wanneer je 66 bent, dat geeft tijdsdruk.’ Omdat opvolging vanuit de familie of een verkoop aan het management er volgens Van der Leest niet in zit, zocht SealteQ het bij een financier van buiten.

Internationale ambities

’De afgelopen jaren hebben we door overname van meerdere collega-bedrijven een nationale positie verworven. We zien mogelijkheden genoeg om nationaal een aantal interessante acquisities te doen. Ook internationaal sluiten we die niet uit.’
Dat lukt alleen met ’een sterke financiële partner’, zoals Van der Leest het omschrijft. ‘We hebben gesprekken gevoerd met meerdere partijen en met de club uit Almelo hebben we een uitstekende klik.’
Dat komt onder meer doordat Quadrum Capital bekend is in de wereld van de infrastructuur.

Groeimogelijkheden

De markt waar SealteQ actief is biedt volgens Van der Leest nog enorme groeimogelijkheden. Vooral doordat er veel achterstallig onderhoud ligt bij bruggen, viaducten, sluizen, havencomplexen en andere weg-, water- en railwerken.
Van der Leest: ‘Er ligt een enorme opgave. TNO heeft becijferd dat het om circa 80.000 kunstwerken gaat. Politiek staat het ook op de agenda, er komt geld voor onderhoud. Voor de komende tien jaar staan alle lichten voor ons op groen.’

Volop werk, personeel vinden is lastig

Ook rekent Van der Leest erop dat de komende jaren een serieus begin wordt gemaakt met aanpak van de funderingsproblemen waar naar schatting een miljoen woningen en gebouwen mee kampen door droogte, een slappe bodem of sterk wisselende grondwaterstanden. Om slechte fundering te stabiliseren of te versterken heeft SealteQ technieken vanuit de Verenigde Staten geïmporteerd.
Het werk is er wel, verklaart Van der Leest hierover. Waar het knelt is dat vakpersoneel maar moeilijk te vinden is.
Quadrum Capital presenteert zich als ‘onafhankelijke investeringsmaatschappij’. De geldschieter heeft als doel middelgrote, regionale bedrijven te helpen hun groeiambities te realiseren. De SealteQ Group is het vijfentwintigste bedrijf waar Quadrum Capital in participeert.