Zie hier hoeveel de woonlasten in je gemeente stijgen

Groene containers langs de kant van de weg
Groene containers langs de kant van de weg © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Inwoners van de gemeenten Westerwolde en Veendam moeten dit jaar flink dieper in de beurs tasten om de woonlasten te voldoen. In die beide gemeenten is de stijging van de gemeentelijke woonlasten het hoogst van alle Groningse gemeenten.
In zowel Westerwolde als Veendam nemen de gemeentelijke woonlasten met 10 procent toe. De lasten bestaan uit onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing.
In Westerwolde betalen woningeigenaren in de provincie Groningen ook het meest aan de belasting en heffingen: 1071 euro. In Stadskanaal zijn de lasten het laagst: 807 euro.
Wat een huishouden in 2024 kwijt is aan gemeentelasten is landelijk gemiddeld 951 euro. Dat is een stijging van 53 euro ten opzichte van 2023 (898 euro).
De stijging van de woonlasten op kaart: tik op je gemeente voor de cijfers

'Forse stijging'

De cijfers komen van het jaarlijkse onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) naar de stijging van de gemeentelijke lasten. De aanslag gemeentelijke woonlasten die dit jaar bij mensen op de mat valt stijgt dit jaar ‘fors’ zegt VEH, met maar liefst 5,9 procent.

Stijging in alle gemeenten

In alle Groningse gemeenten stijgen de lasten. Het minst in Oldambt, waar de toename beperkt is tot 2 procent. Ook in Westerkwartier, Eemsdelta en Het Hogeland valt het met 3 procent stijging nog mee.
Stadskanaal (6 procent), Pekela (5 procent), Groningen (5 procent) en Midden-Groningen (5 procent) zitten rond de gemiddelde stijging van 5,9 procent.

Grote verschillen tussen gemeenten

Landelijk zijn in 94 gemeenten inwoners dit jaar meer dan 1.000 euro kwijt aan gemeentelijke woonlasten. In 2023 was dat in 54 gemeenten het geval.
De aanslag gemeentelijke woonlasten stijgt dit jaar in 40 gemeenten met 10 procent of meer. De verschillen tussen gemeenten zijn groot. In Wijdemeren stijgen de woonlasten het meest. Huiseigenaren betalen daar dit jaar 275 euro meer, een stijging van 23 procent.
Het meest ben je als huiseigenaar kwijt in Bloemendaal: 1.561 euro per jaar. Goedkoopst is de gemeente Rijssen-Holten met 634 euro aan gemeentelijk woonlasten.

VEH vreest verdere stijging

Vereniging Eigen Huis voorziet in 2026 en 2027 flinke tekorten op de gemeentebegrotingen bij vier van de vijf gemeenten. Dat komt door een nieuwe systematiek van het gemeentefonds waardoor gemeenten minder geld van het rijk ontvangen.
Vereniging Eigen Huis vreest daardoor forse ozb-verhogingen en roept het toekomstige kabinet op om deze lastenstijging voor huiseigenaren te voorkomen.