Zeepbel van Innolane spat uiteen: fabriek voor zonnepanelen in Veendam van de baan

Een impressie van de fabriek van Innolane in Veendam
Een impressie van de fabriek van Innolane in Veendam © Innolane
De bouw van een grootschalige fabriek voor zonnepanelen in Veendam gaat niet door. Het bedrijf achter het project is failliet.
Meer dan zeven jaar heeft de Brabantse ondernemer Jac Hanssen met een stel mede-ondernemers gewerkt aan zijn plan voor de fabriek in Veendam waar hij innovatieve zonnecellen en zonnepanelen wilde produceren. Enkele dagen geleden viel het doek voor Hansen. Financiële problemen hebben het bedrijf genekt, waardoor een faillissement onontkoombaar werd.
De rechtbank Oost-Brabant heeft het faillissement onlangs uitgesproken over de onderneming in Escharen, onder Nijmegen. Curator Bob Sijben van het advocatenkantoor Aben en SLag in Helmond zegt op grond van wat hij van de ondernemers zelf heeft vernomen dat de schuld rond de 4,3 miljoen euro ligt. De schuldeisers zijn vooral investeerders.

Vergunningen lagen al lange tijd klaar

Volgens de curator kreeg het bedrijf de financiering niet rond en kon Innolane de al gemaakte schulden niet meer aflossen. ’Ook waren er andere ontwikkelingen zoals de concurrentiedruk vanuit met name China met lage prijzen.’
De laatste tijd was het stil rond het initiatief, dat in 2017 groots werd aangekondigd door Hanssen en de Veendammer wethouder Henk Jan Schmaal (economische zaken). De gemeente had de vergunningen voor de bouw van de fabriek op industrieterrein De Dallen II lange tijd klaarliggen.
Hanssen c.s. zouden 85 miljoen euro steken in de fabriek waar volgens hun prognose tot wel zeshonderd mensen zouden werken. Innolane zou daarmee gelijk een van de grootste werkgevers van de gemeente Veendam zijn geworden.

Crowdfundingsactie

Maar het geld voor de plannen bleef een obstakel. Meerdere keren gaf het bedrijf aan dicht bij een afronding van de financiële zaken te zijn. In 2019 wist Innolane via een crowdfundingsactie op het platform Greencrowd nog vierhonderdduizend euro binnen te halen.
Dat geld was het laatste beetje dat volgens Innolane nog nodig was om marketingkosten en de afrondende boekenonderzoeken te doen. Zou het binnen zijn dan zou de productie in 2020 opgestart kunnen worden, beloofde het bedrijf.
Evenals de financiering was ook de techniek achter de panelen met de nodige vraagtekens omgeven.

Investeerders twijfelden

Innolane zou zonnecellen maken met een techniek waar het patent een aantal jaren eerder op was verlopen. Daarmee zouden zonnecellen met meer opbrengst gemaakt kunnen worden. Innolane hield vol dat het dankzij de nieuwe techniek panelen kon maken met een opbrengst van 330 Wattpiek. Een stuk hoger dan de gangbare panelen van een paar jaar terug.
We hebben altijd hoop gehad dat het initiatief van de grond zou komen
Henk Koerselman - Mededirecteur Innolane
Zowel deskundigen in de branche en daarmee ook investeerders hadden er twijfels over. Ook al omdat het initiatief in Veendam de tweede poging van Hanssen was om met de high-efficiënt zonnecellen een project te starten. Een eerder plan onder de naam Alinement voor een zonnepanelenfabriek in het zuiden van het land eindigde in 2015 ook in een bankroet. Het leek als twee druppels water op wat er in Veendam zou komen.

Wethouder verloor geloof in het project

Het lijkt erop dat de markt in de afgelopen jaren Innolane heeft ingehaald. Zonnecellen zijn de afgelopen jaren veel efficiënter gemaakt waardoor de voorsprong die Innolane met zijn panelen dacht te hebben grotendeels teniet is gegaan. Bovendien zijn panelen van Chinese fabrikanten voor steeds minder geld hier te koop.
Innolane is terughoudend met een reactie en verwijst naar de curator. Mededirecteur Henk Koerselman noemt het faillissement ‘een teleurstelling’. ‘We hebben altijd hoop gehad dat het initiatief van de grond zou komen’, zegt hij.
Wethouder Schmaal van de gemeente Veendam zegt dat hij afgelopen jaar het geloof in het project verloor. ‘Telkens als we aan tafel zaten was het bijna rond’ aldus Schmaal. ‘Dat gebeurde keer op keer. Ze waren altijd heel optimistisch, maar ze kwamen er niet echt mee verder. Uiteindelijk heb ik gezegd: we stoppen ermee want er zijn ook andere bedrijven die hier grond willen hebben.’ De milieuvergunning die het bedrijf al in bezit had, was inmiddels ook verlopen.
Schmaal zegt dat ook hij van meet af aan wel twijfels over het project had. ‘Maar het ligt er natuurlijk aan hoe je in de wedstrijd zit. Volgens mij moet je in de regio ook wel kansen wíllen zien.’

Geïnteresseerden in vrijgekomen kavels

Eind vorig jaar heeft Schmaal het overleg met Innolane beëindigd, waarna er geen contact meer is geweest. De wethouder zegt dat meerdere partijen geïnteresseerd zijn in een van de vrijgekomen bedrijfskavels op De Dallen II. Om wat voor bedrijven dat gaat, wil hij niet kwijt.
Ook de provincie Groningen heeft altijd een slag om de arm gehouden, omdat het maar geen inzicht kreeg in de haalbaarheid van het idee. De sluitende businesscase die Innolane beloofde, is nooit op de burelen van het Provinciehuis beland.