Jakob Klompien kwartiermaker economische agenda Nij Begun

Jakob Klompien op het kantoor van Donar (archief)
Jakob Klompien op het kantoor van Donar (archief) © RTV Noord
Jakob Klompien gaat samen met inwoners, organisaties, bedrijfsleven en overheden een economische agenda Nij Begun ontwikkelen. Deze agenda beschrijft hoe de komende dertig jaar geïnvesteerd wordt in projecten in Groningen en Noord-Drenthe, om de regionale economie te versterken.
Na de parlementaire enquête over de gaswinning kondigde het kabinet met 'Nij Begun' een aanpak voor meerdere jaren aan voor Groningen en Noord-Drenthe. Een van de maatregelen - de economische agenda - moet er voor zorgen dat onze regio aantrekkelijk zal zijn en blijven om te werken, leren, studeren en investeren. Een goede plek om te wonen, op te groeien en gezond oud te worden.
Klompien moet onder meer samen met Henk Nijboer, de kwartiermaker van de sociale agenda, er ook voor zorgen dat er samenhang komt tussen hun beide agenda’s. De sociale agenda moet de leefbaarheid in onze regio vergroten.

De juiste persoon voor de klus

Klompien werkte ruim dertig jaar in verschillende bestuursfuncties bij de Rabobank. In Groningen werd hij afgelopen jaar bekend als 'redder van Donar'. Sinds december is hij voorzitter van de Raad van Commissarissen bij FC Groningen.
De commissie die verantwoordelijk is voor de benoeming heeft veel vertrouwen in de kwartiermaker. Op de website van de provincie Groningen zegt voorzitter Koen Schuiling - ook burgemeester gemeente Groningen: 'Met de keuze van Jakob Klompien denken we de juiste persoon voor deze klus gevonden te hebben. Het is iemand die met zijn ervaring en brede netwerk in het Groninger bedrijfsleven gaat nadenken hoe we met de financiële middelen uit Nij Begun de wind in de zeilen van de noordelijke economie kunnen krijgen. De kansen zijn legio en dit gaat ons helpen om ze te benutten.'

Een eervolle functie

Klompien geeft zelf aan dat hij het een eervolle functie vindt. 'We staan aan het begin van een buitengewoon uitdagend proces en gaan met enthousiasme aan de slag om samen met allerlei partijen invulling te geven aan de toekomstplannen.'
Het plan moet eind dit jaar worden opgeleverd. De aanstelling van de kwartiermaker is daarom voor de periode van één jaar.