Reusachtige Noordzee-windmolens van dichtbij te zien

Het windpark Gemini, 85 kilometer boven de Groningse kust, wordt één van de grootste in zijn soort ter wereld. Binnenkort zijn de gigantische windmolens van dichtbij te zien.
Op het park worden 150 windmolens geplaatst die voldoende stroom opwekken voor pakweg 1,5 miljoen mensen. De opgewekte stroom komt vervolgens via een dikke stroomkabel in de Eemshaven aan wal.
De bouw van de windmolens kost 2,8 miljard euro en ligt zowaar voor op schema. Het is de bedoeling dat ze eind 2016 allemaal in bedrijf zijn. Dat zegt topman Matthias Haag van Gemini.

Meer dan de helft

Er zijn inmiddels al 88 fundaties voor de windmolens geplaatst. Het gaat om 'monopiles', grote stalen buizen van tussen de 70 en 80 meter lang met een diameter van 7,5 meter. Die worden in de zeebodem geheid, waarna er een zogeheten 'transitiestuk' overheen wordt geschoven. Daarop wordt de windmolen gemonteerd.
De onderdelen van die fundaties worden in de Eemshaven verscheept. Het terrein van Orange Blue Terminal ligt vol met gigantische onderdelen. De kleinste onderdelen zijn de bouten waarmee de windmolens op de fundatie worden geschroefd. Toch weegt zo'n bout 16 kilo.

Open dag

Om het publiek te laten zien hoe er in de Eemshaven gewerkt wordt aan het imposante windmolenpark wordt er op 26 september een open dag gehouden. De onderdelen zijn dan van dichtbij te zien, net als het schip dat de fundaties plaatst. Dit schip kan zich met vier uitschuifbare poten stabiliseren op de zeebodem.
Meer informatie vindt u op de site van Groningen Seaports.