Zonneboer vindt ei van Columbus: zeecontainer die zelf stroom verkoopt

Een revolutionair idee uit Odoorn, dat mogelijk straks in het hele land te zien is. Akkerbouwer Jan Reinier de Jong heeft een manier bedacht om zonne-energie op te slaan en te verkopen.
Samen met een softwarebedrijf ontwikkelde de boer een grote accu met de afmeting van een zeecontainer. Het unieke aan het systeem is dat de software de stroom automatisch verkoopt als de stroomprijs hoog is.

Anderhalve maand

Is de prijs laag, dan slurpt de accu van het elektriciteitsnet voor later gebruik of voor de handel. Een stoplicht bij de container geeft aan of de prijs laag of hoog is.
De accu slaat stroom op die afkomstig is van de 1057 zonnepanelen die op de daken van het bedrijf liggen. Die leveren genoeg energie om een huishouden anderhalve maand van te laten draaien.

Zes ton in zeven jaar

De ontwikkeling van de accu kostte De Jong 600.000 euro. Hiervoor kreeg hij subsidie. Hij verwacht zijn investeringen binnen zeven jaar terug te verdienen. 'Ik verdien duizend euro per week op deze manier.'
Dat het zo goed loopt, is niet onopgemerkt gebleven. Boeren uit het hele land hebben interesse in het systeem. 'Er is enorm veel belangstelling. Vanuit de regio, maar heel Nederland zijn collega's langsgekomen om te kijken waar we mee bezig zijn.'