OPINIE: Let's Gro: gefeliciteerd met onszelf

Ronald Mulder
Ronald Mulder © Ester Kroezenga
Hartstikke leuk, dat Let's Gro-feestje in Groningen-stad, zegt ondernemer en NoordZaken-opiniemaker Ronald Mulder. Maar wat een navelstaarderij, vindt hij ook. Om de zaak wat te peperen doet Mulder een oproep aan burgemeester Den Oudsten.
Door Ronald Mulder


Het is inmiddels traditie dat begin november in Stad het inspiratie- en innovatiefestival Let's Gro is. Dit jaar was het weer een stukje groter gegroeid, omdat ook de Holland Web Week en de Social Impact Day een plaatsje in het programma hadden gevonden.
Er was een prins, er was de oprichter van Ben & Jerry's en er waren tientallen lezingen, interviews, workshops en demonstraties. De inhoud was divers. Van lokale democratie tot goedkoop gezond koken, en van de toekomst van de detailhandel tot zelf drones bouwen. En de toon was, laten we zeggen, voorzichtig optimistisch. Het gaat best goed met Groningen.

Denktaboe

Helaas lag er wel een beetje een grauwsluier over de vier dagen van het festival, want precies in de nacht voor de aftrap had Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. De bezoekers van Let's Gro, dat zijn niet het soort mensen die Donald Trump een warm hart toedragen.
De aftrap van het festival, door de als 'rechts' bekend staande journalist Wierd Duk, werd dan ook vrij matig bezocht. Wat jammer was, want Wierd had interessante dingen te vertellen over populisme, Trump, denktaboe's en de rol van de media bij het controleren van de 'elite'.

Vergezichten

Over dat laatste woord is veel te doen geweest in de verschillende analyses van Trumps onverwachte succes. Niemand ziet zichzelf graag als de elite, en zeker niet als politiek-correcte elite. We zijn allemaal onafhankelijke denkers, nietwaar?
Ongetwijfeld, maar het overgrote deel van de sprekers en bezoekers van Let's Gro zou je, in de analyse van Wierd Duk, toch wel tot de Groningse elite kunnen rekenen. Werkzaam bij gemeente, provincie, universiteit of hogeschool, of anders afhankelijk van opdrachten van deze partijen. Dicht tegen de macht aan dus. Dat leidt niet tot spannende vergezichten.

Fuck the system

Misschien wel de meest radicale spreker was burgemeester Peter den Oudsten, die zich trots toonde op de experimenten met het onvoorwaardelijk basisinkomen die in Groningen zijn bedacht, en die verzuchtte dat we wat vaker: 'Fuck the system' zouden moeten zeggen. En die ook, bij twee verschillende gelegenheden, constateerde dat we in het Noorden niet voldoende banen hebben en ook niet gaan krijgen, dus dat we eens wat harder moeten nadenken over andere modellen.

Tegenspraak

Maar de burgemeester als meest radicale spreker, dat is niet zo hoopgevend voor innovatie en inspiratie vind ik. Daarom doe ik hierbij een voorstel aan burgemeester den Oudsten. Organiseer tegenspraak. Neem tien of twintig Stadjers in algemene dienst, via een stichting of zo, zodat de politiek zich er niet mee bemoeit. Geef ze een basisinkomen.
Eigenwijze figuren. Onruststokers. Luizen in de pels. Sociale pioniers. Mensen waarvan je eigenlijk wel weet dat ze mooie dingen gaan doen als ze zich geen zorgen hoeven te maken over of ze de huur kunnen betalen. Geen kaders, geen doelstellingen, geen beleid - gewoon laten gaan. Ik durf te wedden dat we dan volgend jaar op Let's Gro heel veel meer hebben om over te praten.
En anders gaan we gewoon weer onszelf feliciteren met dat het best goed gaat.
Ronald Mulder adviseert ondernemers over innoveren en is een van de oprichters van de Stichting Mies, die experimenten organiseert met onder meer het basisinkomen

Ronald Mulder schrijft vaker opinies voor NoordZaken. Hier vindt u de vorige.

Meer NoordZaken-verhalen zijn hier te lezen.