Zweeds Örebro dichtbij dankzij Kopenhagen-hub

© RTV Noord
Een delegatie van politici en ondernemers vliegt donderdagavond van Groningen Airport Eelde naar het Zweedse Örebro. De missie is om verbindingen te leggen in de regio. Het is niet alleen een belangrijk logistiek centrum, maar biedt ook toerisme en diverse industrieën kansen.
Door: Theo Sikkema

Op een kleine 1.200 kilometer van Groningen ligt Örebro. Precies tussen de Zweedse hoofdstad Stockholm en de Noorse hoofdstad Oslo in. Een stad in Zweden met ruim 140.000 inwoners. Het heeft een eigen vliegveld en de regio er omheen, qua omvang vergelijkbaar met de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, is een belangrijk logistiek centrum van Zweden.

Groen is hot

Vanaf 2008 is het aantal bedrijven in dat gebied met dertig procent gegroeid en de werkgelegenheid is met ruim twintig procent toegenomen. Örebro en omgeving is in de basis aantrekkelijk voor Groninger ondernemers. Ook in Zweden is duurzaamheid en groen vervoer hot. De overheid heeft hier geld voor over.

Binnen drie uur in Örebro

Het is mogelijk om binnen drie uur vanaf Groningen Airport Eelde via de internationale 'hub' Kopenhagen naar Örebro te vliegen. De aanleiding om vanuit Groningen contacten met Zweden te leggen is het feit dat het sinds 19 september mogelijk is om via Kopenhagen gemakkelijk de verbinding met Örebro te maken.

Consul van Zweden

Parallel daaraan onderhoudt Lukas Joel uit Groningen, de Honorair Consul van Zweden in Noord-Nederland, al jaren contacten in Örebro. Zijn relaties hebben er bijvoorbeeld al toe geleid dat sinds 26 januari 2015 dagelijks een trein met containers van Coevorden naar Malmö rijdt.

Ondernemersontbijt

Joel heeft in Örebro al jaren contacten met René Rijns. Een Nederlander die daar een congrescentrum annex hotel runt. Rijns organiseert eens in de twee maanden een ontbijt voor ruim honderd ondernemers. Vrijdagochtend is het weer zover. Daar is de delegatie uit Groningen ook bij aanwezig om de eerste contacten te leggen. Er wordt onder meer een promotiefilm vertoond, waarin te zien is wat Noord-Nederland economisch gezien te bieden heeft.
Joel kijkt al verder dan de trip. 'Uiteindelijk is de follow-up heel belangrijk. Bijvoorbeeld voor onze chemische industrie kan Zweden interessant zijn. Ook gezondheid en vitaliteit zijn processen die hoge prioriteit hebben, waardoor samenwerkingen met de Rijksuniversiteit en het UMCG voor de hand liggen.'

Overeenkomsten beide vliegvelden

Het blijkt dat er overeenkomsten zijn met het vliegveld in Örebro. Monique Clarisse is Manager Marketing & Sales bij Groningen Airport Eelde. 'We hebben dezelfde ambities. We willen beiden de toegangspoort zijn naar de wereld. Dat kan via Kopenhagen. Onze regio's sluiten wat dat betreft prima op elkaar aan. We proberen nu op het gebied van business en toerisme verbanden tot stand te brengen.'
Qua cijfers is Groningen Airport Eelde wel beduidend groter. In 2015 passeerden op Eelde bijna 181.000 passagiers de poort. In Örebro lag dit getal op ruim 95.000. Het aantal vliegbewegingen op Eelde is drie keer zo hoog.

Vervolg op eerste vlucht Kopenhagen

Op 19 september vertrok het eerste toestel van Groningen Airport Eelde naar Kopenhagen. Daar was ook een Zweedse delegatie bij aanwezig. Er wordt nu een vervolg aan gegeven. Op politiek niveau wordt de delegatie aangevoerd door Commissaris van de Koning in Drenthe Jacques Tichelaar en Patrick Brouns, gedeputeerde van de Provincie Groningen.

Meer doen met Groningen Airport Eelde

De eind september opgerichte GRQ Business Network, een nieuwe netwerkclub van ondernemers rond Groningen Airport Eelde, is ook aangehaakt. Haskia Kramer, van Reisbureau Internoord, is één van de aanjagers en ook betrokken bij de reis naar Zweden. 'Het is sinds het begin heel snel gegaan. Er blijkt nadrukkelijk behoefte te zijn van ondernemers om meer met het vliegveld te doen. Ze beginnen in te zien dat ons vliegveld meer en meer mogelijkheden geeft om snel de wereld in te trekken. Dat begin deze week gekozen is om te investeren in Groningen Airport Eelde gaat dit proces alleen maar verder versterken.'

Noord-Nederland en Örebro vergelijkbaar

Het belangrijkste is in eerste instantie het leggen van verbindingen tussen bedrijven, overheden en andere instanties weet Kramer. 'Örebro is een interessante regio en ze willen ons graag ontmoeten. Het zijn ook vergelijkbare regio's. Er is veel toerisme met golfbanen en mogelijkheden om te fietsen. Wat sterk aan Drenthe doet denken. Je moet niet alleen naar het vliegveld daar kijken, maar ook naar de omgeving er omheen. We gaan ook proberen om Zweden naar Groningen te halen. We willen er achter komen wat ze daar nodig hebben om onze regio daar goed te kunnen promoten.'

Kopenhagen moet zekerheid worden

Volgens Kramer moet de reis ook gezien worden in het licht van de veranderende beeldvorming rond Groningen Airport Eelde. 'Door de recente gebeurtenissen zijn we met het vliegveld naar een 6,5 gegaan, maar we moeten een 8 worden.' Het is niet alleen maar een vliegveldje, maar onderdeel van een bredere infrastructuur als poort naar de wereld.' Hiervoor is het van belang om de stoelen van de vluchten naar Kopenhagen meer gevuld te krijgen, zodat de verbinding met Kopenhagen op termijn een zekerheid wordt.

Stoelen vullen

Dat is ook het primaire doel voor Groningen Airport Eelde vertelt Clarisse. 'Het begint voor ons met partijen bij elkaar brengen, maar uiteindelijk gaat het om stoelen vullen. Een delegatie van Örebro is bijvoorbeeld begin januari aanwezig op de vakantiebeurs REIS. Om mensen enthousiast te maken voor de natuur daar en bijvoorbeeld de mogelijkheden om te vissen en te skiën.'
De delegatie is vrijdagavond rond de klok van 19.00 uur terug in Groningen.