'Tijdelijke winkels in oude pand van V&D'

© Martin Drent/RTV Noord
'Het voormalige V&D- en Topshelf-pand in Groningen wordt een pop-up mall, ofwel een complex voor tijdelijke winkels.'
Dat schrijft het Dagblad van het Noorden. Vastgoed-ontwikkelaar Ralph Steenbergen uit Groningen is de bedenker van dit idee en krijgt een half jaar de tijd van de pandeigenaar om zijn idee uit te werken.
Volgens de krant wil Steenbergen het complex zo snel mogelijk openen. 'Want op Koningsdag (27 april) wil ik een zo mooi mogelijk winkelcentrum tonen', zegt Steenbergen. 'Stiekem hoop ik natuurlijk dat Maxima even binnenstapt.'

Kleine winkeliers op een A-locatie

Steenbergen had al vaker naar een invulling voor het voormalige V&D-pand gekeken en vond die in een 'pop-up mall'. 'Een tijdelijk winkelcentrum, dat bemand wordt door een mix van grote en kleine winkeliers uit de stad Groningen.'
'De kracht van tijdelijkheid is dat het ook kleine winkeliers eens de kans biedt om op een A1-locatie te ondernemen', zegt Steenbergen tegen de krant.

Half jaar de tijd

Steenbergen krijgt een half jaar de tijd om iets van het pand te maken. Als de eigenaar een andere bestemming vindt dan de pop-up mall, dan duurt het toch minimaal een half jaar om alles rond te maken.
'Als het loopt, krijg ik misschien wel meer tijd', zegt Steenbergen. Hij tekent wel aan dat winkelen op een hogere verdieping dan de eerste tegenwoordig lastig is.

Noorderzon-sfeer

Het pand moet straks gezellig en toegankelijk worden. Topshelf sloot wat dat betreft niet aan bij Groningen, vindt Steenbergen. Groningen is geen stad voor winkels die te hoog over vliegen, stelt hij.
Steenbergen hoopt een Noorderzon-sfeer in het pand te scheppen, met bedrijven die passen bij het publiek. 'Ze kunnen voor bijvoorbeeld twee maanden iets testen, zodat ze hun producten of diensten beter kunnen maken aan de hand van de reacties', zegt hij tegen de krant.
Steenbergen heeft nog niet veel aan werving van bedrijven gedaan, maar de interesse is groot. 'Wie het eerst komt, het eerst maalt', zegt. 'Maar ik let wel op een evenwichtige samenstelling van branches.'