Diversen

Door de jaren zijn er allerlei evenementen rond Ede Staal georganiseerd. Ook kwam er een monument voor Ede Staal verschenen. Op deze pagina een overzicht.


Evenement: De Nacht van Ede (2000)
Evenement: De Nacht van Edel Vrijdag 23 juni 2000 werd op de Borg Verhildersum in Leens de "Nacht van Ede" georganiseerd.

Vanaf 10 uur 's avonds waren er optredens van Groninger artiesten en schrijvers. Verdeeld over twee podia werd opgetreden door Hail Gewoon, Will Stevens, Tekielja, Fransien Kuiper, Askay Brothers, Alex Staal, Age van der Velde, Sasja Velt, Henk Puister, Stroatklinkers, Eltje Doddema, Roon Staal en Wia Buze. Alle artiesten vertolkten ook een nummer van Ede Staal.

Verhalen en gedichten waren afkomstig van Fré Schreiber, Kees Visscher, Henk Puister en Jan Siebo Uffen.

Presentatoren: Janneke Vos en Engbert Gruben.

Monument: De paal van Staal in Delfzijl (2000)
Monument: De paal van Staal in Delfzijl Op de zeedijk in Delfzijl, nabij het Eemshotel, is in 2000 een monument voor Ede Staal opgericht. De onthulling werd op 7 oktober 2000 verricht door Engbert Gruben van Radio Noord, één van de 'ontdekkers' van Ede.

Het ontwerp is afkomstig van de kunstenaar Chris Verbeek uit Blijham en bestaat uit een conische zuil van ruim 8 meter hoog met daaromheen een tekst uit "Credo - Mien bestoan" gewikkeld.

In de volksmond heet het monument 'De paal van Staal'.

Evenement: Ede Staal Festival (2006)
Evenement: Ede Staal Festival Het Ede Staal Festival op 25 maart 2006 opende om 14.00 uur met een optreden van het meer dan 200 leden tellende ESF-projectkoor.

Dat het evenement de naam 'Ede Staal Festival' draagt, is enerzijds een voortvloeisel uit het cd-project 'Vast as Stoal', waarmee de Esborgzangers in 2002 furore maakten.


Onze artikelen over Ede Staal