DVD's

Over het leven en de muziek van Ede Staal zijn verschillende documentaires gemaakt. Deze zijn deels terug te vinden op onderstaande DVD's.

Ede Staal (2004)
Ede Staal Op de DVD staat de documentaire van David Blitz en Henk van Middelaar over Ede Staal die door de RVU voor het eerst in 1996 werd uitgezonden en later nog een aantal keer is herhaald. In de documentaire zijn naast de muziek ook unieke beelden van een optreden van Ede Staal te zien.

Duur: 35 minuten.

JAZ MUSIC JAZ 192460 (DVD)

Ede Staal "Live" (2005)
Op 1 november 1984 organiseerde Radio Noord het Grunneger Laidjesfestival in Hotel Parkzicht in Veendam. Een van de optredende artiesten was Ede Staal. Als wijlen Arend Oosterhuis het optreden van zijn zus Tineke Oosterhuis (t Snoarenspul) gefilmd heeft vraag hij of hij het optreden van Ede ook mag filmen. Die stemt daarin toe en voelt zich hierdoor kennelijk ook wel gevleid. Zo gebeurt het dat er negen liedjes van Ede gefilmd worden die nu op deze DVD zijn terug te vinden. Verder staat op de DVD een reportage die RTV Noord maakte naar aanleiding van de ontdekking van die filmbeelden. Ook staat er een reportage over Ede op die in "Van Gewest tot Gewest"is uitgezonden. Op 21 juli 2001 zond TV Noord het gefilmde optreden van Ede eenmalig uit.

Duur: ?? minuten.

De DVD is inmiddels niet meer verkrijgbaar als gevolg van een conflict over de rechten tussen de platenmaatschappij en de weduwe van Ede Staal.

JAZ MUSIC JAZ 192550 (DVD)

Ede Staal, Credo – zien bestoan (2011)
Ede Staal, Credo – zien bestoan De documentaire ‘Ede Staal, Credo – zien bestoan’ werd gemaakt n.a.v. de 25e sterfdag van Ede. In de film wordt gezocht naar een verklaring voor zijn grote succes. Is het zijn donkere stem, dat mooie, poëtische Gronings of juist het gewone, dagelijkse leven dat hij bezong? Bekende Groningers als Jan Mulder, Max van den Berg, Lenie ’t Hart en Imca Marina hebben ieder hun verklaring hiervoor en vertellen over hun favoriete nummer.

Zijn jongste zoons (hij had er zes) gaan op zoek naar de boerderijen waar hun vader woonde. Zij hebben hem nooit gekend en zoeken herkenning in zijn muziek. Verder in de film unieke beelden van een optreden van Ede en prachtig archiefmateriaal van Groningen in vroeger tijden.

Speciaal voor de dvd zijn, met dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds, voor het eerst videoclips bij zes van zijn bekendste nummers gemaakt : ‘Vrouger’, ‘Genoat’, ‘Credo – mien bestoan’, ‘t Twijde perron’, ’t Hogelaand’ en ‘Het het nog nooit zo donker west’. De clips bestaan uit beelden van optredens, familiefilms van de familie Staal, films van het GAVA en niet eerder vertoond beeldmateriaal van Leens, Ulrum en Zoutkamp uit vroeger tijden.

Duur: 90 minuten.

MARISTA MDVD 9015 (DVD)


Onze artikelen over Ede Staal