Waar woonde Ede?

"Doe bist aal voak van hier vertrokken, most nog veule raaizen moaken. Mor n mens het zien vree, op zien ol-stee" zingt Ede in "Mien Grunningerlaand". Zelf lijkt hij niet echt een "ol-stee" te hebben. Onrust zegt hij zelf, en nieuwe omgevingen willen verkennen. Het is opvallend hoe vaak Ede in zijn leven verhuisd is. Alleen al met zijn vrouw Fieke heeft hij op 12 verschillende locaties gewoond.


Warffum

Foto: © Google Streetview

Ede Ulfert Staal wordt in Warffum geboren op 2 augustus 1941. Het gezin Staal is eind april 1941 in het huis aan de Stationsstraat 13 in Warffum komen wonen.

Leens

Foto: © Familie Staal
Foto: © Netty van der Deen-Flikkema

In dit huis aan De Wierde in Leens heeft Ede Staal zijn schooltijd doorgebracht. Hij speelde -als tienjarige- trompet in de dorpsfanfare Euphonia. Vanaf zijn vierde jaar speelde hij al mondharmonica. Later speelde hij ook bugel, accordeon, piano en orgel.

Groningen

De woning aan de Heesterlaan zoals die er tegenwoordig uitziet

Aan het eind van de zomer in 1959 verhuist Ede Staal naar de Heesterlaan 21 in de Oosterparkwijk in Groningen.

Groningen

Geen foto beschikbaar

In maart 1960 verhuist Ede naar de Laan van de Vrede in Groningen.

Donderen

Foto: © Familie Staal
Foto: © Google Streetview

In de zomer van 1962 verhuizen Ede en Fieke naar de Dorpsweg in Donderen waar ze intrekken bij Ome Jan en Tante Kien. Ede en Fieke trouwen in Vries op 5 oktober 1962.

Veendam


Ede en Fieke betrekken een kleine bovenwoning aan het Boven Westerdiep in Veendam. Ze wonen bij de familie Smidt. Dina is de dochter van de familie Smidt. Ede gaat in 1962 de dienstplicht in. In de nabij gelegen kraamkliniek "Huize Sint Fransiscus" wordt in maart 1963 hun eerste zoon Hanno geboren.

Grijssloot


Als Ede in de zomer van 1964 zijn dienstplicht heeft vervuld verhuist het gezin naar Grijssloot (Bij Wehe-den-Hoorn, Leens). Ze betrekken daar een arbeiderswoning met stalruimte "De Kleine Ronde" (naast boerderij "De Grote Ronde"). In de jaren '70 is zowel "De Grote Ronde" als "De Kleine Ronde" afgebroken.

Kibbelgaarn

Foto: © Familie Staal

In augustus 1965 verhuist het gezin naar een klein huisje in Kibbelgaarn. Ede wordt leraar Engels aan de Technische School in Winschoten.

Westerlee

De woning in Westerlee. Foto: © Ina Boer

In september 1966 gaat het gezin wonen in een vrijstaand huisje aan de Engelkeslaan 11. Ede komt hier pas echt toe aan zijn grote passie: muziek. Hij beschikte daar onder meer over een traporgeltje uit het kerkje van Kibbelgaarn. Hier wordt de tweeling Jeroen en Martijn geboren.

Nieuw-Scheemda

Foto: © Familie Staal

In oktober 1968 betrekt het gezin Staal de boerderij "Rechte Wal" aan de Rechtewalsterweg.

Nieuw-Scheemda

Foto: © Familie Staal

De boerderij aan de Hamrikkerweg komt in 1970 te koop. Omdat de boerderij wel erg groot is trekt het gezin Staal er samen met Agaath en Willem in.

Nieuw-Scheemda


Ede betrekt met zijn gezin voor de tweede keer de boerderij "Rechte Wal" aan de Rechtewalsterweg. Hier wordt zoon Elwin in juni 1972 geboren. Het is in deze boerderij dat Ede Staal in 1973 platenbonzen van Phonogram ontvangt. Hij tekent een contract en eind 1973 komt de single "I'm in the blues/Hear my song" uit.

De boerderij gaat op 22 januari 2009 door brand verloren (Video: © RTV Noord).

Nieuw-Scheemda

Foto: © Google Streetview
Ede en Fieke naast hun woning in Nieuw-Scheemda (Foto: © Familie Staal)

Ede verhuist met zijn gezin naar een verbouwd kruidenierswinkeltje annex kroegje aan de Hamrikkerweg in Nieuw-Scheemda.

Nieuwe Statenzijl


In augustus 1979 verhuist Ede met zijn gezin naar de boerderij in Nieuwe Statenzijl. Het is hier dat Engbert Gruben op een herfstavond in 1984 een bezoek aan Ede brengt om hem over te halen om voor Radio Noord liedjes in het Gronings te maken.

Nieuw Beerta

Foto: © Familie Staal

In januari 1983 betrekt het gezin Staal een boerderij aan de Hoofdweg in Nieuw Beerta. Een foto van de boerderij siert de hoes van "Mien Toentje". Hier wordt Jelger geboren.

Delfzijl

Foto: © Netty v.d. Deen-Flikkema

Boerderij aan de Farmsumerstraat 38 tussen Delfzijl en Appingedam. Hier wordt Jasper geboren. Hier woonde Ede Staal zijn laatste jaren met zijn gezin. Ede overlijdt op 22 juli 1986 aan longkanker en wordt begraven in Delfzijl.
Onze artikelen over Ede Staal