CD's en LP's

Ede’s muziek is de muziek van Groningen. Melodieus, poëtisch en tijdloos. Soms feestelijk, soms zwaar op de hand. Bescheiden, met ingetogen humor en met grote liefde voor zijn land en zijn landschap. Pas in de jaren '80 maakte het radiopubliek kennis met hem. Eerst was er de rubriek "Zuzooien op zundagmörn" in het Radio Noord-programma "Sloaperstil". En al doende kwamen er steeds meer liedjes.

Na zijn vroege dood op 22 juli 1986 groeide Ede Staal uit tot een Gronings boegbeeld: de meest geliefde, de meest getalenteerde, de meest aangevraagde.


I'm in the blues / Hear my song (vinylsingle/1973)
I'm in the blues De single werd opgenomen en uitgebracht bij Philips. Ede schreef beide nummers. Het liedje "I'm in the blues" zou hij later onder zijn pseudoniem E. Paltrams voor het Sneeuwbaltrio in het Gronings vertalen als "Ik heur de blues". 

PHILIPS 6012 391

Mien toentje / Man, man, man, wat'n boudel (vinylsingle/1983)
Mien toentje Op de door Radio Noord uitgebrachte single staan twee liedjes van Ede Staal. "Mien toentje" was de herkenningsmelodie van de gelijknamige moestuinrubriek op Radio Noord.

RADIO NOORD 2110.83

Het het nog nooit zo donker west / + 3 andere tracks (vinyl-EP/1984)
Het het nog nooit zo donker west Het het nog nooit zo donker west/Wie schenken ons nog ain in/Wat moakt het oet/Grunnegers veur gevorderden Uitgebracht naar aanleiding van de Groninger Dag in Kuilsburg, Delfzijl in 1984. Alle liedjes geschreven door Ede Staal.

EIGEN BEHEER FL 7764.

Mien toentje (CD, LP en MC/1984)
Mien toentje Album met 12 door Ede Staal geschreven liedjes w.o. Mien toentje, Het het nog nooit zo donker west en Credo (Mien bestoan).

MOLLEBONE MUSIC CDEKS 1284 (CD)

As vaaier woorden (CD, LP en MC/1986)
As vaaier woorden Album met 14 door Ede Staal geschreven liedjes w.o. As vaaier woorden, Nij Stoatenziel en Veujoar in de kop.

MOLLEBONE MUSIC CDEKS 1086 (CD)

Zuzooien op zundagmörn (3CD/1993)
Zuzooien op zundagmörn Met tekstboek.

MOLLEBONE MUSIC CD EKS 1293-1/2/3 (CD)

Diverse artiesten - Grunnen Rond en Om (CD/1994)
Diverse artiesten - Grunnen Rond en Om De muziek van Ede Staal is bijna nooit terug te vinden op verzamel-CD's. De CD met "Grunnen Rond en Om" vormt daarop een van de uitzonderingen. Ede Staal is vertegenwoordigd met "Het Hogelaand". Op de CD staat verder een van Ede's verhalen uit Zuzooien: "Winkeln bie Albert Heyn". Het liedje "Vrouger" staat er op in een uitvoering van het Chr. Mannenkoor Albatros. De CD werd destijds uitgegeven door de Woningstichting Volksbelang ter gelegenheid van de opening van het nieuwe bedrijfspand op 128 november 1994.

AS AS11194-CD (CD)

Hear my song/As t boeten störmt (2CD/1996)
Hear my song/As t boeten störmt Album met 54 grotendeels door Ede Staal geschreven liedjes.

MOLLEBONE MUSIC EKS 1096 (CD)

Zalstoe aaltied bie mie blieven (CD-single/1997)
Zalstoe aaltied bie mie blieven Deze CD-single werd in 1997 speciaal als kerstcadeau voor de abonnees van het Nieuwsblad van het Noorden (tegenwoordig Dagblad van het Noorden) geproduceerd. Naast "Zalstoe aaltied bie mie blieven" staat op deze CD-single ook "As vaaier woorden".

MAURA MUSIC 1997 MM 025 (CD-single)

I'm in the blues / Hear my song (CD-single/2005)
I'm in the blues / Hear my song Heruitgave van de eerste single die Ede in 1973 maakte bij Philips.

JAZ MUSIC JAZ 2021 (CD-single)

Doarom zing ik (CD/2005)
Doarom zing ik Op de CD is de audio te vinden die behoort bij het gefilmde live-optreden van Ede Staal op het Grunneger Laidjesfestival in 1984. De CD bevat daarnaast een aantal niet eerder uitgebrachte Engelstalige liedjes, zoals "Me and my truck, Baby Jane" en "The party is over". De beelden van het live-optreden zijn ook verschenen op DVD.

JAZ MUSIC JAZ 192540 (CD)

Ede Staal getekend (CD/2006)
Ede Staal getekend Naar aanleiding van de verschijning van het stripboek "Ede Staal getekend" besloot de uitgever alle liedjes die in dit boek de revue passeren op een enkele CD te zetten. Uit reacties van lezers bleek dat men het stripboek graag wilde lezen, terwijl het liedje tegelijkertijd beluisterd kon worden. Omdat de liedjes over verschillende CD's verspreid voorkomen lag deze compilatie van liedjes voor de hand.

BABYLON (CD)

Diverse artiesten - De Grootste Groninger Hits van RTVNoord (CD/2007)
Diverse artiesten - De Grootste Groninger Hits van RTVNoord De muziek van Ede Staal is bijna nooit terug te vinden op verzamel-CD's. De CD met "De Grootste Groninger Hits van RTVNoord" vormt daarop een van de uitzonderingen. Ede Staal is vertegenwoordigd met zijn misschien wel grootste hit "Het het nog nooit zo donker west". Op de CD staat ook het door Ede geschreven "Naargns beter as thoes" van de Askay Brothers.

MARISTA MCD7207 (CD)

Mien Grunningerlaand (CD/2016)
Mien Grunningerlaand Achttien liedjes van de dubbel-CD "Hear my song/As t boeten störmt" uit 1996 zijn samengebracht op één CD.

MARISTA MCD15316 (CD)


Onze artikelen over Ede Staal