Alles over de Groninger zanger en liedjesschrijver Ede Staal vind je op onze themasite.

Ede Staal staat voor het eerst in de Top 2000 (2019)

Voor het eerst staat Ede Staal in de Top 2000 van NPO Radio 2. Dat is bekendgemaakt in een van de radioprogramma's van de zender. 't Het nog nooit zo donker west' wordt genoemd als een van de nieuwe binnenkomers in de jaarlijkse lijst. Op welke plaats de plaat staat, wordt donderdag pas duidelijk. Presentator Stefan Stasse noemt Ede de 'Jacques Brel van Nederland'.

Stokje voor gestoken
Dit jaar werd door columnist Erik Hulsegge opgeroepen op Ede te stemmen, met succes. In 2007 werd ook al eens opgeroepen op Ede Staal te stemmen voor de Top 2000. Destijds stak de toenmalige zenderbaas daar een stokje voor. Die vond dat stemacties niet bij de lijst hoorden.

Normaal
De huidige zenderbaas vindt dat ook liedjes die een uiting zijn van maatschappelijke ontwikelingen er in thuishoren. Zo haalde ook het nummer 'De boer dat is de keerl' van de band Normaal de lijst. Protesterende boeren riepen op hierop te stemmen. 't Het nog nooit zo donker west' zou een protest zijn tegen de gaswinning.

Nog even wennen
De rest van het land moet overigens nog even wennen aan Staal. Stasse noemde de plaat: 'Het is nog nooit zo donker geweest'. Op de website van de Top 2000 stond tot voor kort dat Staal om onduidelijke redenen nooit meer optreedt. Ede Staal overleed in 1986.

't Het nog nooit zo donker west' is in Groningen uiteraard alombekend. Het nummer stond tot nu toe alle keren op nummer 1 van Alle 50 Goud. De 22ste editie van de RTV Noord-hitlijst met de mooiste streek- en Nederlandstalige nummers wordt dit jaar weer op 31 december uitgezonden.

Het het nog nooit zo donker west (2017)

Ter gelegenheid van 20 jaar Alle 50 Goud nemen Wia Buze en Edwin Jongedijk het liedje "Het het nog nooit zo donker west" van Ede Staal. Het is de nummer 1 in alle voorgaande Alle 50 Goud-edities. Wia en Edwin voeren het liedje uit met het Haydn Jeugd Strijkorkest uit Groningen.

De 30e sterfdag van Ede Staal (2016)

Op 22 juli 2016 was het 30 jaar geleden dat zanger Ede Staal op 44-jarige leeftijd overleed. RTV Noord besteedde daarom in de week van 18 t/m 22 juli veel aandacht aan Ede.

Op tv was de miniserie "Joen Ede" te zien. Daarin vertelden mensen over hun herinnering aan de liedjes van Ede Staal.

Online konden mensen laten weten wat hun mooiste of meest bijzonder liedjes van Ede Staal zijn. Het resultaat daarvan is de Ede Top 25.

Documentaire "Ede Staal, Credo - Zien bestoan" (2011)

De documentaire "Ede Staal, Credo - Zien bestoan" werd in 2011 gemaakt door Marleen Godlieb. Het is een combinatie van een biografie, een zoektocht naar het Groningen zoals hij dat in zijn liedjes heeft beschreven en gesprekken over de (culturele) erfenis die hij heeft nagelaten. Met zijn vrouw en zoons, en andere gasten, veel live-opnames en bijzondere archiefbeelden van de provincie Groningen.

As vaaier woorden (2011)

Een groep Groningse artiesten nam in 2011 een nieuwe versie van het nummer 'As vaaier woorden' van Ede Staal op.


Onze artikelen over Ede Staal