Alles over de Groninger zanger en liedjesschrijver Ede Staal vind je op onze themasite.

De podcast Credo, het leven van Ede Staal (2020)

In de podcast, een idee van Rolf Schreuder, spreekt RTV Noord-presentator Erik Hulsegge met mensen die Ede goed of minder goed hebben gekend over hun verhaal met het Gronings fenomeen.

In de eerste vijf afleveringen komen achtereenvolgens ontdekker Engbert Gruben, vriendin Fenny Staal, oud-RTV Noord-presentator Siemon Reker, muzikant Bob Heidema en Noordman Wiebe Klijnstra aan het woord.


Lees meer: Een inkijkje in het leven van Ede Staal: 'Wel gaait der aans mit dit hondeweer op oet'


Ede Staal staat voor het eerst in de Top 2000 (2019)

Ede Staal is met 't Het nog nooit zo donker west' op nummer 476 binnengekomen in de Top 2000 van NPO Radio 2. Dat werd bekendgemaakt in een van de radioprogramma's van de zender. Het nummer wordt gedraaid op maandag 30 december tegen de klok van zes uur 's morgens. Presentator Stefan Stasse noemt Ede de 'Jacques Brel van Nederland'.

Lees meer: Ede Staal staat voor het eerst in de Top 2000


Het het nog nooit zo donker west (2017)

Ter gelegenheid van 20 jaar Alle 50 Goud nemen Wia Buze en Edwin Jongedijk het liedje "Het het nog nooit zo donker west" van Ede Staal. Het is de nummer 1 in alle voorgaande Alle 50 Goud-edities. Wia en Edwin voeren het liedje uit met het Haydn Jeugd Strijkorkest uit Groningen.


De 30e sterfdag van Ede Staal (2016)

Op 22 juli 2016 was het 30 jaar geleden dat zanger Ede Staal op 44-jarige leeftijd overleed. RTV Noord besteedde daarom in de week van 18 t/m 22 juli veel aandacht aan Ede.

Op tv was de miniserie "Joen Ede" te zien. Daarin vertelden mensen over hun herinnering aan de liedjes van Ede Staal.

Online konden mensen laten weten wat hun mooiste of meest bijzonder liedjes van Ede Staal zijn. Het resultaat daarvan is de Ede Top 25.


Documentaire "Ede Staal, Credo - Zien bestoan" (2011)

De documentaire "Ede Staal, Credo - Zien bestoan" werd in 2011 gemaakt door Marleen Godlieb. Het is een combinatie van een biografie, een zoektocht naar het Groningen zoals hij dat in zijn liedjes heeft beschreven en gesprekken over de (culturele) erfenis die hij heeft nagelaten. Met zijn vrouw en zoons, en andere gasten, veel live-opnames en bijzondere archiefbeelden van de provincie Groningen.


As vaaier woorden (2011)

Een groep Groningse artiesten nam in 2011 een nieuwe versie van het nummer 'As vaaier woorden' van Ede Staal op.


Onze artikelen over Ede Staal