Christof Beukema & Peter Visser - Hai nam mie mit (1988)

De volledige titel van dit boekje luidt "Hai nam mie mit: Een hommage aan de Groninger zanger, dichter Ede Staal". Schilderijen (in kleur) en tekeningen van Christof Beukema en gedichten van Peter Visser; die ook een aantal verhalen schreef over Ede Staal. Siemon Reker voerde een gesprek met Beukema en Visser.

Siemon Reker - Door 't dak zie ik de maan (2000)

Meer dan dertig Groningstalige liedjes (tekst en muziek van eigen makelij) zette Ede Staal op de band. De nummers hebben hun eigen weg gevonden, van Groningen uit, de hele wereld door. Juist die export naar elders vormde de aanleiding voor Siemon Reker om - in samenwerking met RTV Noord - een boek op de markt te brengen waarin de Groningstalige liedteksten van Ede Staal verzameld en toegelicht worden.

Doeknekt? Baauwten? Routkold? Het zijn drie voorbeelden van woorden waar juist niet-Groningstalige moeilijkheden mee blijken te hebben.

De titel van het werk refereert aan die vertalingsproblemen: "Door 't dak zie ik de maan", door sommigen opgevat als vertaling van "Deur de dook zai ik de moan".

Jacqueline Clements (red.) - "Ode aan Ede" Herinneringen aan Ede Staal (2000)

Het boekje verschenen bij de tentoonstelling "Ode aan Ede"die van 1 april t/m 26 november 2000 in Museumboerderij Verhildersum in Leens aan Ede werd gewijd. Directeur/conservator van de borg Verhildersum, Jacqueline Clements, stelde het boekje samen.

Het bevat de persoonlijke herinneringen aan Ede van Flip Buurmeyer, Dirk van der Heide, Martijn Staal, Jelger Staal, Jasper Staal, Jur Engels, Peter Visser, Roel Dijkhuis, Siemon Reker en Henk Puister.

Songbook: Ede Staal - Dat is mien laand... (2003)

In november 2003 verscheen voor het eerst een boek met bladmuziek van Ede met als titel "Dat is mien laand..., de mooiste liedjes van een unieke Groninger zanger".

Het boek is uitgegeven door muziekuitgeverij en initiatiefnemer Reba Productions in Zwolle. Het bevat bladmuziek van 37 liedjes in het Gronings en in het Engels. Het is verschenen in een oplage van 2000 exemplaren.

Reba Productions RB00520

Siemon Reker - Deur de dook zai ik de moan (2004)

Het boek is een uitbreidende bewerking van het oorspronkelijke boek "Door 't dak zie ik de maan" dat al geruime tijd uitverkocht is. Het boek heeft een nieuwe titel meegekregen: "Deur de dook zai ik de moan".

De nieuwe uitgave bevat ook informatie over artiesten die het Groningstalige werk van Ede vertolkt hebben.

Henk van Middelaar - Geef mie de nacht Ede Staal (2004)

Biografie door Henk van Middelaar over Ede Staal. Van Middelaar schrijft in het voorwoord dat hij slechts een biografie heeft geschreven, niet dé biografie, aangezien de broer en zus van Ede Staal niet mee wilden werken aan het boek. Deze wilden het duistere oorlogsverleden van hun vader, Boele Staal (1910-1988), namelijk liever niet oprakelen.

Henk van Middelaar is leraar Nederlands en programmamaker. In 1995 maakte hij al een radiodocumentaire over Ede Staal en in 1996 samen met David Blitz een televisiefilm.

Charles v.d. Broek - Ede Staal getekend (2006)

Tekenaar Charles v.d. Broek heeft in dit boek de bekendste liedjes van Ede Staal omgezet in stripvorm. In de tekstballonnetjes zijn de liedteksten letterlijk te volgen.

Siemon Reker - Tied vlugt veurbie (2018)

Tied vlugt veurbie is een verzamelwerk van wat Ede Staal aan Groningstalige teksten schreef. Het boek is een combinatie van twee eerdere uitgaven, Deur de dook zai ik de moan en Dat dou ik die nait noa, aangevuld met een uitgebreide inleiding en een overzicht van hetgeen over Ede Staal in de media verscheen.