Vliegtuig met Noorse gevangenen landt op Eelde (update)

Het eerste vliegtuig met Noorse gevangenen is geland op Groningen Airport Eelde. De gevangenen worden met een geblindeerde bus overgebracht naar hun nieuwe onderkomen in Veenhuizen. Update: 13.28 uur.
Dinsdag rond het middaguur landde een Boeing 737 van Scandinavian Airlines op Eelde. Verslaggever Okkie Smit meldt dat er extra Marechaussee en bewakers aanwezig zijn.
'Dit is de eerste in een serie', vertelt Smit. Er staat een geblindeerde bus klaar om de Noren naar Veenhuizen te brengen.
In totaal komen 242 gevangenen richting Veenhuizen, omdat daar cellen leeg staan, terwijl er in Noorwegen een cellentekort is. Door de komst van de Noren blijft de gevangenis open en behouden 239 mensen hun baan.
Update 13.28 uur: Havenmeester Onno de Jong laat weten dat er 25 gedetineerden in het vliegtuig zaten. Hij spreekt van 'een toch wel speciale operatie'. 'Vandaar dat we af en toe stieken doen.'
'Normale passagiers krijgen een andere behandeling', beschrijft hij de veiligheidsmaatregelen die getroffen zijn. 'Maar iedereen zal begrijpen waarom dat zo is.'
De Jong kijkt tevreden terug op de operatie. Hij zegt dat er in totaal zo'n tien vluchten gepland staan de komende tijd. 'De volgende is deze week al.' Wanneer deze is, wil de havenmeester niet zeggen.
SAS7107 (B738) is inbound SO-NDB for an ILS-approach rwy 23 at Eelde airport, the aircraft is carrying Norwegian prisoners. Time: 1211 LT
— LvnNL (@LuchtvaartN_NL) September 1, 2015