Op 1 januari 2021 gaan Delfzijl, Appingedam en Loppersum op in de nieuwe gemeente Eemsdelta. Wie het in de gemeente voor het zeggen krijgt, bepaal jij. De verkiezingen zijn voor de gemeenteraad zijn op woensdag 18 november.

 

Eerste verkiezingen in coronatijd

Samen met een aantal Brabantse gemeenten zijn de verkiezingen in Eemsdelta uniek. Het is de eerste keer dat mensen naar de stembus mogen in coronatijd. Dat heeft invloed op de campagnetijd én het stemhokje. Zo krijgt bijvoorbeeld iedereen een rood stempotlood mee - en er zijn andere maatregelen.

 

Op welke partijen kun je stemmen?

Er zijn 29 zetels te verdelen bij de verkiezingen voor de eerste gemeenteraad van Eemsdelta. De partijen die het beleid willen bepalen, moeten samen dus minimaal vijftien zetels halen voor een meerderheid. De partijen die de meerderheid vormen (coalitie), mogen de wethouders leveren.

Deze partijen doen mee:

- De landelijke partijen die meedoen zijn CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en VVD.

- De lokale partijen die meedoen zijn Lokaal Belang Eemsdelta, Gemeentebelangen Eemsdelta, Jongerenpartij Eemsdelta en de Seniorenpartij Eemsdelta.

Bekijk hier de belangrijkste standpunten van de partijen.Waar gaan deze verkiezingen over?

De gemeente Eemsdelta is een samenvoeging van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. De nieuwe gemeente telt straks in totaal 46.000 inwoners. Andere gemeenten in Groningen, zoals Westerkwartier en Het Hogeland, fuseerden al eerder. Lees hier wat zo'n herindeling op kan leveren.

Wat zijn de belangrijkste thema's waar de gemeente over kan beslissen? Dat zijn bijvoorbeeld:

  • Energie: Het aardbevingsgebied wil zo snel mogelijk van het gas af. Hoe gaat het gebied over naar duurzame energie? Meer windmolens en zonneparken?

  • Krimp: Steeds meer mensen verhuizen uit de regio. Hoe houd je verenigingen, sportclubs en winkels in de buurt?

  • Onderwijs: Moeten kleine scholen in de buurt koste wat kost open blijven?

  • Versterking en aardbevingen: Wat moet de gemeente doen om het voor inwoners draaglijker te maken?

  • Wonen: De gemeente bepaalt waar je mag bouwen en waar niet. Wat vinden de partijen daarover?

Lees hier hoe de verschillende partijen over deze thema's denken.

 

De Eemsdelta-verkiezingen in kaart

Waar kan je stemmen op 18 november, van 7.30 uur tot 21.00 uur? En welke verkiesbare partijleden wonen er in jouw omgeving? Op deze kaart zie je alle stemlocaties en zie je waar de eerste drie kandidaten van alle partijen wonen:

  • Rode vinkjes: stemlocaties
  • Personen: de woonplaatsen van de eerste drie leden van elke partij; gesorteerd op kleur van de partij
  • Klik op een vinkje of persoon voor meer informatie
  • Klik op het vierkant rechtsboven voor een groter scherm

 

Doe de Stemhulp!

Bekijk in het kort hoe de verschillende partijen over de belangrijkste thema's denken. Print het artikel bij de link en geef punten aan de stellingen. Zo kan je gemakkelijk tot een partij komen. Doe de Stemhulp hier!

 

Al het nieuws over de Eemsdelta-verkiezingen

RTV Noord volgt het nieuws over de verkiezingen voor Eemsdelta op de voet. Hier zie je alle laatste artikelen. Maak een bladwijzer van deze pagina om alle informatie snel bij de hand te hebben.