God in Groningen: uitleg over het project

Veel kerken staan leeg. Sommige worden gekocht door projectontwikkelaars, die ze ombouwen tot appartementencomplexen. In Kiel-Windeweer kun je heerlijk eten in wat ooit de Hervormde kerk was, gebouwd in 1755.
Het is een van de vele godshuizen die zijn omgetoverd in een restaurant. Waar is God naartoe verhuisd? We hebben geen verhuisbericht ontvangen. Wellicht weet u het.

Groningen bolwerk der goddelozen

Nu zijn Groningers van oudsher al nooit zo gelovig geweest. In het laatste grote onderzoek naar religie in Nederland geeft minder dan één op de drie respondenten aan, lid te zijn van een geloofsgemeenschap. Ter vergelijking: in Limburg geeft 85 % van de bevolking aan een geloof te belijden. Groningen is het bolwerk der goddelozen. Hier waren verreweg de meeste communisten te vinden, de erfvijanden van de kerkgangers.

Nieuwe geloven

Maar zou je die volgelingen van Lenin en Marx ook niet als een soort van gelovigen kunnen beschouwen? Religie is immers een breed begrip. Spiritualiteit lijkt in sneltreintempo aanhangers te winnen. We zijn volop bezig met zingeving. En dat willen we graag van dichtbij bekijken. Wat geloven Groningers? Welke rol speelt God, Allah, Boeddha of een andere hogere macht, in uw dagelijks leven. Welke invloed heeft dat op de keuzes die u maakt?

Vertel uw verhaal

De komende weken en maanden willen we op de radio, de televisie en het internet verslag doen van de ervaringen waarmee u ons confronteert. Waar is God in Groningen? Het succes van onze zoektocht staat of valt met uw bereidheid, ervaringen en overtuigingen met ons en andere Groningers te delen. Laat ons weten wat de bron is van uw eigen innerlijke kracht. Inspireer ons en anderen. Waarschuw ons voor charlatans. Maak ons wijzer met uw belevenissen.

Contact opnemen

Mailt u uw verhalen/reacties/opmerkingen naar godingroningen@rtvnoord.nl. U kunt ook reageren via ons contactformulier.