Startup050: elke maand een nieuwe foto voor oma en debiteurenbeheer

© smc050.nl
Een app voor autisten, waarmee ze zelf hun dag kunnen indelen. Of een programma voor bouwbedrijven, waardoor ze effectiever inspecties kunnen uitvoeren.
Het zijn maar een paar voorbeelden van nieuwe initiatieven waar Groningse bedrijfjes mee bezig zijn. Startups heten deze jonge ondernemingen. We hebben er in Groningen relatief veel van, in stad én Ommeland.
Op 17 september beslist een jury tijdens Startup050 welke startup in Groningen de beste is. De competitie is een onderdeel van de Holland webweek, een evenement waarbij Groningen een week lang in het teken staat van ICT en internet.

Oma en debiteurenbeheer
Er zijn nu acht finalisten bekend. Dit zijn ze:
Duobus: Een platform waar zzp'ers en zorgorganisaties elkaar ontmoeten.
Payt: Incasso en debiteurenbeheer voor bedrijven via internet.
ReloadSEO: Heeft een programma gemaakt waarmee webshops hoger komen te staan in Google.
Omapost: Zorgt dat een keer per maand een echte foto vanaf sociale media gestuurd wordt naar je oma.
SnagTracker: Heeft een programma gemaakt waarmee bouwbedrijven makkelijk via een iPad controles en inspecties kunnen doen.
Jellow: Heeft een site gemaakt waar ze zzp'ers en opdrachtgevers op een vernieuwende manier samenbrengen.
Assist Helpt: Heeft voor autisten een app gemaakt waarmee ze zelf een dagindeling kunnen instellen.
SpotOn: Maakt voor de Horeca Wifipunten aan en maakt dit voor bedrijven commercieel aantrekkelijk.

Wat is dat, een startup?
Startups zijn jonge bedrijven die meestal digitale producten maken of diensten aanbieden. Het idee is in ieder geval herhaalbaar en kan snel uitgroeien tot iets groots.

De Digitale Wereld
Jarno Duursma volgt voor RTV Noord deze ontwikkelingen op de voet voor zijn rubriek 'De Digitale Wereld'. Hij is ook mede-organisator van Startup050. 'Met dit evenement proberen we niet alleen startups te helpen, maar ook Groningen als startup stad nog steviger op de kaart te zetten. Er zijn de laatste tijd veel initiatieven om digitale jonge bedrijven te laten groeien.'
'Zo heb je hier het initiatief Founded in Groningen, de website index.co en het startup gebouw The Big building, in het oude PostNL gebouw', zegt Duursma. 'Door dit evenement proberen wij de verbinding te leggen tussen alle initiatieven die in Groningen gaande zijn en tegelijkertijd dus startups veel waardevols mee te geven.'

Uniek
Volgens mede-organisator Antje Meindersma: moeten de startups aan een aantal voorwaarden voldoen. 'Bij het selecteren van deze jonge, voornamelijk digitale bedrijfjes hebben we bekeken of het concept uniek is en of het bedrijf schaalbaar is, met andere woorden of het snel in volume kan groeien. Ook hebben wij gekeken welke waarde het bedrijf kan toevoegen en hoe innovatief het product of de dienst is.'

Pierre, wat zijn de prijzen?
Voor de startups die in de prijzen vallen, is een prijzenpot beschikbaar van 2.500 euro. Ook kunnen de bedrijfjes hulp krijgen bij de bouw van een nieuwe website. Ook kunnen de bedrijfjes gesprekken winnen met professionals op het gebied van internet en marketing winnen.
Hoofdsponsor is City of Talent, een initiatief van de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool, de gemeente en het UMCG om Groningen als talentvolle stad op de kaart te zetten.