'Lentis gebruikt overvaltactiek bij huisvesting tbs'ers'

© Maurice Hamming
Bewoners van de Groningse wijk Beijum maken zich zorgen over de mogelijke komst van een groep tbs'ers naar de wijk. Zorgorganisatie Lentis wil in een verblijf aan de Onnemaheerd in Beijum twaalf patiënten uit de dr S. van Mesdag-kliniek huisvesten.
De gedetineerden uit de Van Mesdag - niet perse tbs'ers overigens - kunnen vanuit de Onnemaheerd leren een bestaan buiten de kliniek op te bouwen. De locatie waar Lentis hen wil onderbrengen is nu in gebruik voor beschermd wonen.

Ongerust

Omwonenden zijn niet alleen ongerust over de huisvesting van de tbs'ers in de buurt, vlakbij een basisschool, ze zijn ook boos over de communicatie door Lentis. Beijum-blogger Johan Fehrmann spreekt van een 'overvaltacktiek'. De buurt wist van niks en moest van de bewoners in het Begeleid-Wonen project vernemen dat ze plaats moesten maken voor de forensisch-psychiatrisch patiënten.

Reactie Lentis

'Met de huidige bewoners en hun contactpersonen/familie wordt momenteel gekeken of zij zich thuis voelen bij het nieuwe beleid van BW Beijum of dat zij elders beter op hun plek zijn. Is dat laatste het geval dan zal zorgvuldig bekeken worden waar zij terecht kunnen. De cliënten worden daarbij vanzelfsprekend begeleid door de medewerkers van Lentis.'
De gemeente Groningen hanteert een beleid dat buurten tijdig geïnfomeerd moeten worden over plaatsing van 'kwetsbare groepen'.

Petitie

Op de websitie beijumnieuws.blogspot.nl is een online-petitie opgezet om handtekeningen in te zamelen. Initiatiefnemer Lammert Doedens wil dat het besluit van Lentis wordt teruggedraaid. Partijen in de gemeenteraad van Groningen bemoeien zich er inmiddels ook tegenaan. GroenLinks en Christenunie willen van burgemeester Peter den Oudsten weten hoe de vork in de steel zit.