In dit dossier lees je alles over het Groninger Forum. Over het ontwerp, de bouw, de problemen en recente berichten.

Het Groninger Forum is een gebouw dat in 2017 moet verrijzen aan de oostwand van de Grote Markt in de stad Groningen. Het Forum moet een ontmoetingsplek worden voor Groningers, met onder andere ruimte om te debatteren. Ook huisvest het Forum het filmhuis Forum Images, het Stripmuseum, een restaurant op de bovenverdieping en een bibliotheek. In dit RTV Noord-dossier Groninger Forum lees je al onze artikelen over het Forum.

Onze dossiers: A7 | Aardbevingen | Binnenstad Groningen | Blauwestad | Groninger Forum | Herindeling | Windmolens | Wonen in Stad | Zuidelijke Ringweg

Ontwerp van het Groninger Forum

Het Groninger Forum wordt een opvallende verschijning met een lichte piramidevorm en groot glas in de vorm van een sleutel. Het zal naast de Martinitoren een van de eyecatchers van de binnenstad zijn. Stadjers en Groningers kozen in 2007 zelf het ontwerp uit, in een wedstrijd met 7 ontwerpen.

Nabij het Forum is ruimte voor een plein: de Nieuwe Markt. Voor de plaatsing van het gebouw, werd de oostwand op de Grote Markt gesloopt en verhuisde studentenvereniging Vindicat meters naar voren met een nieuw gebouw.

Groninger Forum: problemen met de bouw

De bouw van het Groninger Forum gaat niet zonder slag of stoot. De kosten waren aanvankelijk beraamd op 70 miljoen euro, waarbij de provincie 35 miljoen euro zou bijdragen. Inmiddels zijn de kosten flink hoger.

In de eerste helft van 2015 werd duidelijk dat de constructie niet ingericht was op de aardbevingen in Groningen. De BAM maakt het gebouw aardbevingsbestendig voor nog eens 38 miljoen euro. De vertraging van de bouw kost ook nog eens 30 miljoen euro. De aanvankelijke kosten zijn daardoor verdubbeld naar zo’n 140 miljoen euro. De bouw van het Forum ligt stil tot 2016. Door de vertragingen wordt het Forum niet in 2017 opgeleverd, maar gaan in 2019 de deuren pas open.

De laatste berichten over het Groninger Forum: