2006: Ron Jans
Trainer Ron Jans van FC Groningen werd in 2006 door de kijkers en luisteraars van RTV Noord voor de tweede keer uitgeroepen tot Groninger van het Jaar. Jans kreeg 39% van de stemmen die luisteraars en kijkers van RTV Noord uitbrachten op 10 kandidaten. Hij hield daarmee onder anderen Janneke Schoonhoven achter zich, die enkele dagen met dochter Sara en zoon Ammar herenigd werd en 27% van de stemmen ontving.
2005: Pé Daalemmer & Rooie Rinus
Legendarisch bij leven, grappig en wereldberoemd in de hele provincie Groningen. Met de pinda's van de Spar en Baukelien op de bagagedrager maakte het duo furore, ook in Drenthe. Frank den Hollander en Peter de Haan ontmoetten elkaar bij studentenvereniging Albertus Magnus in Groningen. Ze wonnen daar het verenigings songfestival en een bijbaan was geboren. Regelmatig traden de twee op als straatmuzikanten in de Herestraat. Een bijbaan met gevolgen, want tot op de dag van vandaag zijn de twee razend populair. De verkiezing in 2005 was daar het bewijs van.
2004: Arjen Robben
Het is alweer 8 jaar geleden dat Arjen Robben de titel binnensleepte. De jonge Bedumer gaf in 2004 kleur aan zijn internationale voetballoopbaan. Tijdens het EK in dat jaar was hij direct betrokken bij 2 doelpunten in de wedstrijd tegen Tsjechië. Tot grote verbazing van alle voetbalfans werd hij door bondscoach Advocaat gewisseld en ging de wedstrijd met 3-2 verloren. Dick de schlemiel, Arjen de legende. Het maakte hem niet alleen tot voetbalheld, maar ook tot Groninger van het Jaar.
2003: Ron Jans
FC Groningen trainer Ron Jans was erg populair bij de fans. En dat was hij al snel. In 2002 wordt hij trainer van de hoofdmacht en onder zijn leiding worden de resultaten steeds beter. Zoveel beter dat de luisteraars en kijkers van RTV Noord hem in 2003 uitriepen tot Groninger van het Jaar.
2002: Imca Marina
Een bekende zangers van het levenslied mag je Imca Marina wel noemen. Erg populair in de homoscene, maar ook bekend als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Ze trouwt mensen in haar huwelijkskapel in Midwolda. Een echte Groningse (geboren in Zuidbroek) die nationale bekendheid verwierf. Ze woont al weer jaren in haar geliefde Groningen, na jaren weg te zijn geweest. En die terugkomst werd beloond met de titel Groninger van het Jaar.
2001: Herman Brood (postuum)
Het was een tragisch einde van een stormachtig leven. Herman Brood sprong in 2001 van het dak van het Hilton hotel in Amsterdam. Hoewel geboren in Zwolle, had Herman Brood een sterke band met de Groningers. En de Groningers met hem. Jarenlang woonde hij in de stad, aan de Reitemakersrijge en zijn band Wild Romance werd in Groningen geboren. Reden genoeg om hem in 2001 uit te roepen tot Groninger van het Jaar.
2000: Oompie Koerier (Barteld Grofsmid, postuum)
Barteld Grofsmid had als artiestennaam Oompie Koerier. Hij was een bekende zanger en etherpiraat. Als etherpiraat was hij zelfs berucht. Hij werd tientallen keren uit de lucht gehaald en gedurende zijn gehele loopbaan kwam hem dat op drie jaar en vier maanden gevangenisstraf te staan. Barteld was een fervent voorvechter van het Nederlandse lied en ‘vrije zenders’. Zijn zenders stonden afwisselend in Zuidbroek en Muntendam. Hij overleed in 2000, maar zijn bekendheid leeft voort in zijn zoon Lammert, die bekend werd door het programma Man Bijt Hond.
1999: Jacques Wallage
Jacques Wallage was in de jaren zeventig een regelrechte politieke rebel. Samen met kompaan Max van den Berg zetten ze het politieke leven in de stad op de kop. Beiden rebelleerden zich naar de landelijke politieke en maatschappelijke top en streken uiteindelijk weer neer in Groningen. Max van den Berg als Commissaris van de Koningin en Jacques Wallage als burgemeester. Hij werd dat in 1998 en in 2009 nam hij afscheid. Wallage was bij de bevolking populair als burgemeester, getuige zijn verkiezing tot Groninger van het Jaar in 1999.
1998: Hans Ouwerkerk
Van 1991 tot 1998 was Hans Ouwerkerk burgemeester van de stad Groningen. De Oosterparkrellen van de jaarwisseling van 1997 op 1998 kostten hem de kop. Een groep relschoppers plunderde de woning van raadslid Henk Lammers en Ouwerkerk werd verweten te weinig te hebben toegezien op de openbare orde. Het was het einde van een periode die Ouwerkerk bij de bevolking erg geliefd had gemaakt. En daarom kozen ze hem tot Groninger van het Jaar. Een pleister op de wonde.
1997: Jan Uitham
Een legendarische schaatser mag je Jan Uitham wel noemen. Wereldberoemd in heel schaats minnend Nederland. Hij won de Noorder Rondritten van 1963, maar verloor in dat jaar de Elfstedentocht. Reinier Paping was hem te snel af. Toch werd ook Uitham erg bekend dankzij die barre tocht. Het leverde hem de bijnaam ‘Kampioen der verslagenen’ op. Zijn sterrenstatus en uitgesproken persoonlijkheid maakten hem Groninger van het Jaar in 1997.
1996: Jannes van der Wal (postuum)
Gek of briljant? Of allebei een beetje? U zegt het maar. Uitgesproken is misschien wel het beste woord waarmee Jannes van der Wal beschreven kan worden. Hij werd wereldkampioen dammen en vier keer Nederlands kampioen. De internationaal grootmeester miste ook wel eens een toernooi, bijvoorbeeld omdat hij in de trein in slaap was gevallen en veel te laat bij het toernooi arriveerde. Op 39-jarige leeftijd legde Jannes het in 1996 af tegen leukemie. De prijs voor Groninger van het Jaar werd hem postuum toegekend.
1995: Wia Buze
Vanaf het begin van de jaren negentig beheerst Wia Buze de Groninger muziek. Ze is, hoewel nog jong, een levende legende in stad en provincie. ‘Ik kom van ziel’ is misschien wel haar bekendste lied, maar ze maakte er nog heel veel meer. Geboren in Termunterzijl was haar grootste wens zangers te worden en dat is haar, dat is wel duidelijk, ruimschoots gelukt. Haar populariteit bracht haar in 1995 de titel van Groninger van het Jaar.
1994: Renze de Vries
De bedenker van de uitspraak ‘Het zwaard van Damascus’ was in de jaren tachtig de Godfather van het noordelijke voetbal. Onder zijn bezielende leiding schopte FC Groningen het tot een rol in het Europese voetbal. Topploegen als Atletico Madrid en Inter Milaan moesten het in het Oosterparkstadion afleggen tegen de Groningers. Een tot op de dag van vandaag bekritiseerde actie van de FIOD maakte een einde aan al het moois. Hij werd zelfs in de cel gezet, maar later werd hem gratie verleend.
1993: Joop Flokstra
Hij was een van de bedenkers en gangmakers van de Nacht van Winschoten, waarvan de eerste in 1983 werd georganiseerd. Hij was raadslid en wethouder en een bekende persoonlijkheid.
1992: Fré Meis (postuum)
Als CPN-kopstuk was Fré Meis een bekend figuur in de Groningse en Nederlandse politiek. Maar later werd hij meer dan alleen een politicus. Hij werd door de bevolking gezien als de strijder voor kwetsbare groepen in de samenleving. Een symbool van de arbeidersstrijd, en meer. Zijn overlijden in 1992 leidde tot de eerste verkiezing van de Groninger van het Jaar. Een verkiezing die natuurlijk ook door hem gewonnen werd.
GVHJ: al 29 jaar een begrip
De verkiezing van de Groninger van het Jaar is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een traditie, die dit jaar voor de 29ste keer wordt voortgezet. De verkiezing ontstond 29 jaar geleden geheel spontaan in het belprogramma Altijd wat Anders op Radio Noord. Stakingsleider en communist Fré Meis werd de eerste winnaar van de verkiezing.
In de jaren daarna wonnen bekende en ook onbekende mannen en vrouwen de verkiezing. Bekende winnaars waren onder meer Herman Brood, Jacques Wallage, Arjen Robben, Ranomi Kromowidjojo, Imca Marina, Wia Buze en Pé en Rinus. Volslagen onbekenden die in Groningen wereldberoemd werden door hun verkiezing waren bijvoorbeeld Dr. Veldt (uroloog in het Delfzicht Ziekenhuis) en Hannie Havenga (allesdoener in Garmerwolde). Zij kwamen in de nominatieronde bovendrijven. In die ronde (de eerste 2 weken van de verkiezing) kan iedereen zijn of haar lievelingskandidaat voordragen. De meest genomineerden gaan door naar de eindverkiezing. Als kandidaten meerdere keren hoog eindigen in de verkiezing, wordt een oeuvreprijs uitgereikt. Tot nu toe werd die prijs 3 keer gewonnen, door Harm Post, Grietje Pasma en Marcel Hensema.
De verkiezing verloopt via meerdere kanalen: social media, tv, online en radio. Via deze kanalen wordt de verkiezing aangekondigd en opgebouwd en de prijs wordt uiteindelijk uitgereikt in het tv-programma Noord Vandaag.