2019: Appie Wijma
Dat Appie Wijma er in 2019 met de hoofdprijs vandoor ging, komt niet als een verrassing. Vanuit het hele land trok zijn minimacamping in Opende belangstelling. Mensen die het niet al te breed hebben konden hier gratis vakantie vieren. 'Ik heb een zwak voor mensen die het wat minder hebben, die verdriet hebben, die het niet redden. Daar kan ik niet tegen, en daar probeer ik wat voor te doen.' Wijma kreeg maar liefst 70 procent van de stemmen.

2018: Pieter Smit (postuum)
Met 42 procent van de stemmen werd wijlen burgemeester Pieter Smit uitgeroepen tot Groninger van het Jaar 2018. Smit werd in 1963 geboren in Delfzijl, maar overleed vorig jaar op 10 april geheel onverwacht op 54-jarige leeftijd aan een hartstilstand in zijn woning in Scheemda. Hij was zeer geliefd bij de inwoners van Oldambt, waar hij op 1 september 2010 werd geïnstalleerd als burgemeester.

[Media:91607]

2017: Freek de Jonge
De kijkers en luisteraars van RTV Noord hebben cabaretier Freek de Jonge verkozen tot Groninger van het Jaar 2017. Met 5580 van de ruim 10.000 stemmen liet de in Westernieland geboren De Jonge presentatrice Janine Abbring en ondernemer Max Holthausen achter zich..

[Media:61793]

2016: Henry Hoving en Kevin Roggeveld (postuum)
Met een overweldigend aantal stemmen hebben de kijkers en luisteraars van RTV Noord de in Mali omgekomen militairen Henry Hoving en Kevin Roggeveld gekozen tot Groningers van het Jaar 2016. Kevin Roggeveld en Henry Hoving kwamen in juli van 2016 om in Mali. De jonge mannen waren goede vrienden, die elkaar hadden leren kennen tijdens hun activiteiten bij de Landmacht. Een ongeluk met een mortiergranaat werd hun noodlottig.

[Media:58224]

2015: Hans Nijland
Hans Nijland maakte in 2015 een zeer bijzonder jaar door, want in dat jaar won zijn club de KNVB-Beker, voor het eerst in de geschiedenis. Blijkbaar wezen de Groningers hem deze historische prijs ook persoonlijk toe, want hij werd met een grote meerderheid van stemmen verkozen tot Groninger van het Jaar. De geboren Groningse acteur Marcel Hensema ging er na 3 topnoteringen in eerdere verkiezingen met de oeuvreprijs vandoor.

2014: Hannie Havenga
Hannie Havenga uit Garmerwolde was de zeer verrassende winnares van de verkiezing tot Groninger van het Jaar in 2014. Havenga liet Arjen Robben en acteur Marcel Hensema ruim achter zich. Hannie won als symbool van mensen die het Groninger platteland overeind houden: ze bedenkt culturele activiteiten, schrijft toneelstukken, speelt piano en zingt. Havenga is zogezegd een 'topvrijwilligster' die Garmerwolde levendig houdt. Ook voor Hannie zelf was haar verkiezing tot Groninger van het Jaar een enorme verrassing. 'Ik ben helemaal overdonderd', reageerde ze toen ze de prijs kreeg.

2013: Arjen Robben
Het is niet velen gegeven, maar Arjen Robben deed het, hij scoorde de enige en dus winnende goal voor zijn club Bayern München in de finale van de Champions League. Een geweldige prestatie natuurlijk en het leverde hem bovendien de titel Groninger van het Jaar 2013 op. Niet voor de eerste keer, want 10 jaar eerder streek hij ook al eens met de eer. Het is een bijzonder ventje. En dat is het.

In 2013 reikten we voor de tweede keer de oeuvreprijs uit. Deze keer aan Grietje Pasma, de energieke race director van de 4 Mijl van Groningen en de directeur van Topsport Noord-Nederland. Al haar verdiensten voor de sport in het noorden van Nederland, zowel in top- als breedtesport, rechtvaardigen de titel ruimschoots.

2012: John Veldt
De kijkers en luisteraars van RTV Noord hebben dr. John Veldt van het Delfzichtziekenhuis in Delfzijl met grote meerderheid verkozen tot 'Groninger van het Jaar 2012'. De populaire arts kreeg 39 procent van de stemmen. Tweede in de verkiezing werd zwemster Ranomi Kromowidjojo, met 21 procent van de stemmen. De verkiezing van outsider dr. John Veldt is een grote verrassing. Hij werd genomineerd door luisteraars van Altijd Wat Anders, een vast onderdeel van het dagelijkse radioprogramma Van Noord tot Zes.

Directeur Harm Post van Groningen Seaports eindigde eervol als derde. Hij kreeg de 'Groninger van het Jaar Oeuvreprijs' omdat hij al zes jaar achter elkaar is genomineerd voor de eretitel, zonder ooit als eerste te eindigen.

2011: Dick Haveman (postuum)
Dick Haveman kwam in april van 2011 om het leven bij een schietpartij in Baflo. Bij de achtervolging van een verdachte van moord, werd hij zelf het slachtoffer. Hij zette zich in voor de veiligheid van de maatschappij en heeft daarvoor de hoogste prijs moeten betalen. Voor veel Groningers is Haveman een symbool van moed en veiligheid geworden.

2010: Ranomi Kromowidjojo
Zwemster Ranomi Kromowidjojo, afkomstig uit Sauwerd, werd verkozen tot Groninger van het Jaar 2010. De verkiezing draaide uit op een nek-aan-nek race; Kromowidjojo kreeg 1258 stemmen. Voor Senna en Anna, die het Junior Songfestival wonnen in dat jaar, waren er slechts twaalf stemmen minder. In totaal werden 3439 stemmen uitgebracht. In 2010 zwom Ranomi op de Swim Cup in Amsterdam 53.4 op de 100m vrij. Daarmee stond ze stipt eerste op de wereldranglijsten. Ranomi had haar zinnen gezet op medailles bij de Europese Kampioenschappen in Budapest maar tijdens een trainingskamp in Tenerife, twee weken voor de EK, belandde ze met een hersenvliesontsteking in het ziekenhuis. In september hervatte Kromowidjojo haar trainingen en in november van 2010 liet ze zien dat ze weer helemaal de oude was; tijdens de Europese Kampioenschappen korte baan in Eindhoven won Ranomi vier gouden medailles. Op de estafette 4×50 wissel en 4×50 vrij. In december van dat jaar won Kromowidjojo tijdens de WK korte baan in Dubai drie keer goud, namelijk op de 50m vrij, de 100m vrij en de 4x 100 m estafette.

2009: Gebroeders Sannes
Misschien wel dé strijders tegen het rookverbod hebben het geschopt tot Groningers van het Jaar 2009: Jeroen en Ronald, bazen van café De Kachel. Café De Kachel gold altijd als een thuishaven voor voetbalsupporters. Na de invoering van het rookverbod werd het echter ook landelijk bekend door gesteggel over dat verbod. In juli 2009 besliste het Gerechtshof dat roken in het café gedoogd moest worden. Zo verloor minister Klink, maar hij vatte dat sportief op door met Jeroen en Ronald een borrel in Groningen te komen drinken. De kroeg van de broertjes groeide uit tot een voorbeeld voor andere kleine cafés die ook tegen het rookverbod rebelleerden.

2008: Anita Pepping en Théa Plenter (postuum)
In oktober 2005 ontdekt Thea Plenter-Bruintjes uit Haren een knobbeltje in haar borst. Het is het begin van een lang gevecht tegen kanker. Over de stappen in het ziekteproces mailt ze elke week met journaliste Anita Pepping en ze worden gepubliceerd in de rubriek Plenter@Pepping. Een populaire rubriek die de dagelijkse zaken weergeeft in het leven van Thea Plenter, maar ook de wanhoop, de hoop, het verdriet en de lieve en leuke momenten. Want die zijn er ook. In de zomer van 2008 overlijdt Thea aan de ziekte die haar sloopte. Ze werd postuum uitgeroepen tot Groninger van het Jaar, samen met Anita Pepping, de vrouw waarmee ze haar zieleroerselen deelde.

2007: Erik Nevland
Oud-voetballer Erik Nevland van FC Groningen werd de winnaar van de Groninger van het Jaar verkiezing in 2007. Voor de jaarlijkse verkiezing van RTV-Noord waren zes Groningers genomineerd. Van de zes kandidaten bleef Erik Nevland na de eerste afvalronde over met Evert Baptist en Pasha van Huizen. Uiteindelijk kwam de voetballer als winnaar uit de bus.

2006: Ron Jans
Trainer Ron Jans van FC Groningen werd in 2006 door de kijkers en luisteraars van RTV Noord voor de tweede keer uitgeroepen tot Groninger van het Jaar. Jans kreeg 39% van de stemmen die luisteraars en kijkers van RTV Noord uitbrachten op 10 kandidaten. Hij hield daarmee onder anderen Janneke Schoonhoven achter zich, die enkele dagen met dochter Sara en zoon Ammar herenigd werd en 27% van de stemmen ontving.

2005: Pé Daalemmer & Rooie Rinus
Legendarisch bij leven, grappig en wereldberoemd in de hele provincie Groningen. Met de pinda's van de Spar en Baukelien op de bagagedrager maakte het duo furore, ook in Drenthe. Frank den Hollander en Peter de Haan ontmoetten elkaar bij studentenvereniging Albertus Magnus in Groningen. Ze wonnen daar het verenigings songfestival en een bijbaan was geboren. Regelmatig traden de twee op als straatmuzikanten in de Herestraat. Een bijbaan met gevolgen, want tot op de dag van vandaag zijn de twee razend populair. De verkiezing in 2005 was daar het bewijs van.

2004: Arjen Robben
Het is alweer 8 jaar geleden dat Arjen Robben de titel binnensleepte. De jonge Bedumer gaf in 2004 kleur aan zijn internationale voetballoopbaan. Tijdens het EK in dat jaar was hij direct betrokken bij 2 doelpunten in de wedstrijd tegen Tsjechië. Tot grote verbazing van alle voetbalfans werd hij door bondscoach Advocaat gewisseld en ging de wedstrijd met 3-2 verloren. Dick de schlemiel, Arjen de legende. Het maakte hem niet alleen tot voetbalheld, maar ook tot Groninger van het Jaar.

2003: Ron Jans
FC Groningen trainer Ron Jans was erg populair bij de fans. En dat was hij al snel. In 2002 wordt hij trainer van de hoofdmacht en onder zijn leiding worden de resultaten steeds beter. Zoveel beter dat de luisteraars en kijkers van RTV Noord hem in 2003 uitriepen tot Groninger van het Jaar.

2002: Imca Marina
Een bekende zangers van het levenslied mag je Imca Marina wel noemen. Erg populair in de homoscene, maar ook bekend als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Ze trouwt mensen in haar huwelijkskapel in Midwolda. Een echte Groningse (geboren in Zuidbroek) die nationale bekendheid verwierf. Ze woont al weer jaren in haar geliefde Groningen, na jaren weg te zijn geweest. En die terugkomst werd beloond met de titel Groninger van het Jaar.

2001: Herman Brood (postuum)
Het was een tragisch einde van een stormachtig leven. Herman Brood sprong in 2001 van het dak van het Hilton hotel in Amsterdam. Hoewel geboren in Zwolle, had Herman Brood een sterke band met de Groningers. En de Groningers met hem. Jarenlang woonde hij in de stad, aan de Reitemakersrijge en zijn band Wild Romance werd in Groningen geboren. Reden genoeg om hem in 2001 uit te roepen tot Groninger van het Jaar.

2000: Oompie Koerier (Barteld Grofsmid, postuum)
Barteld Grofsmid had als artiestennaam Oompie Koerier. Hij was een bekende zanger en etherpiraat. Als etherpiraat was hij zelfs berucht. Hij werd tientallen keren uit de lucht gehaald en gedurende zijn gehele loopbaan kwam hem dat op drie jaar en vier maanden gevangenisstraf te staan. Barteld was een fervent voorvechter van het Nederlandse lied en ‘vrije zenders’. Zijn zenders stonden afwisselend in Zuidbroek en Muntendam. Hij overleed in 2000, maar zijn bekendheid leeft voort in zijn zoon Lammert, die bekend werd door het programma Man Bijt Hond.

1999: Jacques Wallage
Jacques Wallage was in de jaren zeventig een regelrechte politieke rebel. Samen met kompaan Max van den Berg zetten ze het politieke leven in de stad op de kop. Beiden rebelleerden zich naar de landelijke politieke en maatschappelijke top en streken uiteindelijk weer neer in Groningen. Max van den Berg als Commissaris van de Koningin en Jacques Wallage als burgemeester. Hij werd dat in 1998 en in 2009 nam hij afscheid. Wallage was bij de bevolking populair als burgemeester, getuige zijn verkiezing tot Groninger van het Jaar in 1999.

1998: Hans Ouwerkerk
Van 1991 tot 1998 was Hans Ouwerkerk burgemeester van de stad Groningen. De Oosterparkrellen van de jaarwisseling van 1997 op 1998 kostten hem de kop. Een groep relschoppers plunderde de woning van raadslid Henk Lammers en Ouwerkerk werd verweten te weinig te hebben toegezien op de openbare orde. Het was het einde van een periode die Ouwerkerk bij de bevolking erg geliefd had gemaakt. En daarom kozen ze hem tot Groninger van het Jaar. Een pleister op de wonde.

1997: Jan Uitham
Een legendarische schaatser mag je Jan Uitham wel noemen. Wereldberoemd in heel schaats minnend Nederland. Hij won de Noorder Rondritten van 1963, maar verloor in dat jaar de Elfstedentocht. Reinier Paping was hem te snel af. Toch werd ook Uitham erg bekend dankzij die barre tocht. Het leverde hem de bijnaam ‘Kampioen der verslagenen’ op. Zijn sterrenstatus en uitgesproken persoonlijkheid maakten hem Groninger van het Jaar in 1997.

1996: Jannes van der Wal (postuum)
Gek of briljant? Of allebei een beetje? U zegt het maar. Uitgesproken is misschien wel het beste woord waarmee Jannes van der Wal beschreven kan worden. Hij werd wereldkampioen dammen en vier keer Nederlands kampioen. De internationaal grootmeester miste ook wel eens een toernooi, bijvoorbeeld omdat hij in de trein in slaap was gevallen en veel te laat bij het toernooi arriveerde. Op 39-jarige leeftijd legde Jannes het in 1996 af tegen leukemie. De prijs voor Groninger van het Jaar werd hem postuum toegekend.

1995: Wia Buze
Vanaf het begin van de jaren negentig beheerst Wia Buze de Groninger muziek. Ze is, hoewel nog jong, een levende legende in stad en provincie. ‘Ik kom van ziel’ is misschien wel haar bekendste lied, maar ze maakte er nog heel veel meer. Geboren in Termunterzijl was haar grootste wens zangers te worden en dat is haar, dat is wel duidelijk, ruimschoots gelukt. Haar populariteit bracht haar in 1995 de titel van Groninger van het Jaar.

1994: Renze de Vries
De bedenker van de uitspraak ‘Het zwaard van Damascus’ was in de jaren tachtig de Godfather van het noordelijke voetbal. Onder zijn bezielende leiding schopte FC Groningen het tot een rol in het Europese voetbal. Topploegen als Atletico Madrid en Inter Milaan moesten het in het Oosterparkstadion afleggen tegen de Groningers. Een tot op de dag van vandaag bekritiseerde actie van de FIOD maakte een einde aan al het moois. Hij werd zelfs in de cel gezet, maar later werd hem gratie verleend.

1993: Joop Flokstra
Hij was een van de bedenkers en gangmakers van de Nacht van Winschoten, waarvan de eerste in 1983 werd georganiseerd. Hij was raadslid en wethouder en een bekende persoonlijkheid.

1992: Fré Meis (postuum)
Als CPN-kopstuk was Fré Meis een bekend figuur in de Groningse en Nederlandse politiek. Maar later werd hij meer dan alleen een politicus. Hij werd door de bevolking gezien als de strijder voor kwetsbare groepen in de samenleving. Een symbool van de arbeidersstrijd, en meer. Zijn overlijden in 1992 leidde tot de eerste verkiezing van de Groninger van het Jaar. Een verkiezing die natuurlijk ook door hem gewonnen werd.

GVHJ: al 29 jaar een begrip

De verkiezing van de Groninger van het Jaar is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een traditie, die dit jaar voor de 29ste keer wordt voortgezet. De verkiezing ontstond 29 jaar geleden geheel spontaan in het belprogramma Altijd wat Anders op Radio Noord. Stakingsleider en communist Fré Meis werd de eerste winnaar van de verkiezing.

In de jaren daarna wonnen bekende en ook onbekende mannen en vrouwen de verkiezing. Bekende winnaars waren onder meer Herman Brood, Jacques Wallage, Arjen Robben, Ranomi Kromowidjojo, Imca Marina, Wia Buze en Pé en Rinus. Volslagen onbekenden die in Groningen wereldberoemd werden door hun verkiezing waren bijvoorbeeld Dr. Veldt (uroloog in het Delfzicht Ziekenhuis) en Hannie Havenga (allesdoener in Garmerwolde). Zij kwamen in de nominatieronde bovendrijven. In die ronde (de eerste 2 weken van de verkiezing) kan iedereen zijn of haar lievelingskandidaat voordragen. De meest genomineerden gaan door naar de eindverkiezing. Als kandidaten meerdere keren hoog eindigen in de verkiezing, wordt een oeuvreprijs uitgereikt. Tot nu toe werd die prijs 3 keer gewonnen, door Harm Post, Grietje Pasma en Marcel Hensema.

De verkiezing verloopt via meerdere kanalen: social media, tv, online en radio. Via deze kanalen wordt de verkiezing aangekondigd en opgebouwd en de prijs wordt uiteindelijk uitgereikt in het tv-programma Noord Vandaag.