Huisarts en apotheker bestraft voor foute dosering medicijn kleuter

© Flickr/Taiyo FUJII (Creative Commons)
Een huisarts en een apotheker zijn ernstig tekortgeschoten in de dosering van een medicijn voor een vijfjarig meisje uit Hoogezand.
Het kind kreeg een flinke overdosis en daardoor verlammingsverschijnselen. Het Regionaal Medisch Tuchtcollege legde de huisarts en de apotheker voor deze grove fout een waarschuwing op.

Clioquinol

Het meisje kwam in oktober vorig jaar bij de huisarts vanwege een aanhoudende diarree. Uit een kweekje bleek dat het kind een zeldzame parasiet bij zich droeg. In overleg met de microbioloog schreef de arts het middel clioquinol voor. 

Tien keer toegestane hoeveelheid

Hoewel de computer een voorziening heeft om de juiste dosering uit te rekenen, gebruikte de arts die niet. Hij rekende de dosering zelf uit en schreef tien keer zoveel voor als de maximaal toegestane hoeveelheid.
De apotheker verzuimde op zijn beurt deze hoeveelheid te controleren met de gegevens van de patiënt, met als gevolg dat het kind ongecontroleerde bewegingen begon te maken met haar linkerbeen. Op haar fiets verloor ze haar evenwicht. Op het schoolplein greep ze zich overal aan vast om niet te vallen.

Nog niet de oude

Een kinderneuroloog heeft het meisje inmiddels onderzocht en geen stoornissen waargenomen. Ook een bloedonderzoek toonde geen afwijkingen aan haar lever en schildklier. Het kind is herstellende, maar volgens de ouders nog steeds niet helemaal de oude.