Professor Holstege in beroep tegen uitspraak

Professor Holstege in beroep tegen uitspraak
GRONINGEN – Professor Holstege van het Universitair Medisch Centrum Groningen gaat in hoger beroep.
De rechter bepaalde vrijdag dat het UMCG terecht handelde, door in de media naar buiten te brengen dat Holstege de privacyregels van het ziekenhuis schond.
De wetenschapper maakte vorige maand de resultaten bekend van het hersenonderzoek van de 115 jaar geworden Hendrikje van Andel. Uit het onderzoek bleek dat het brein van de Hoogeveense op hoogbejaarde leeftijd nog perfect functioneerde.
De uitlatingen van Holstege in de media kwamen hem op een publicatieverbod te staan. Daarop spande de wetenschapper een kort geding aan tegen zijn werkgever.
De rechter oordeelde echter dat het publiek ervan uit moet kunnen gaan dat medische gegevens vertrouwelijk worden behandeld. Daarom is het terecht dat het ziekenhuis openlijk Holstege op de vingers tikte en hem verplichtte zijn mond te houden over het onderzoek.
Dat betekent echter ook dat de rechter géén uitspraak deed over de vraag of de privacy van Hendrikje van Andel wel of niet is geschonden. Dat met name vindt de advocaat van professor Holstege, Menno Jansen, teleurstellend, omdat daardoor nog altijd niet duidelijk is wie nu eigenlijk gelijk heeft.