Hoger beroep tegen Avi. C van start

LEEUWARDEN - Het hoger beroep tegen Avi. C. is maandag in Leeuwarden begonnen. Vorig jaar werd de 48-jarige man veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs voor het doden van de twee kinderen van zijn toenmalige vriendin. Zij raakte gewond, toen zij via het balkon een veilig heenkomen zocht.
De rechtbank kwam tot een fors hogere straf dan het OM had geëist, omdat ze oordeelde dat er twee keer moord en poging tot moord bewezen was. De Officier van Justitie had eerder ingezet op 12 jaar cel en tbs wegens doodslag en poging tot doodslag. Zowel C. als het OM tekenden beroep aan.
Het Hof buigt zich nu vooral over de vraag of Avi C. wel of niet ontoerekeningsvatbaar was. De verdediging benutte de eerste van de twee zittingsdagen om vraagtekens te plaatsen bij het rapport van het Pieter Baan Centrum, waar de tbs op gebaseerd is. Dat mag niet ouder zijn dan een jaar, maar stamt uit 2005. Daarom wilde de verdediging het rapport van tafel hebben.
Het OM zei echter dat het wel bruikbaar is, omdat het essentieel is voor de verdere procesvoering. De rechter ging niet in op het verzoek van de verdediging.